Bezárják a Vidámparkot

2012.09.28. 13:38

A Vidámpark bezárásáról dönt jövő heti ülésén a fővárosi közgyűlés. Az ok: a létesítmény évi 50-150 millió forint veszteséget termelt, amit a fővárosnak kellett kifizetni.

szomorupark13
Fotó: Nagy Attila

A bezárásról szóló előterjesztés szerint hosszú évtizedek óta megoldatlan probléma a Városligetben található két szabadidős intézmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) és a Budapesti  Vidám Park Zrt. fejlesztésének ügye. Korábban többféle irány merült fel a Zrt. sorsával kapcsolatosan, ezek közül a leginkább ismert változat az Állatkerttel történő összevonás lehetősége.

A tulajdonosi döntések és a világgazdasági válság együttesen azt a helyzetet idézte elő, hogy míg uniós forrásokból az Állatkert jelenlegi területén jelentős fejlesztések, beruházások történtek, és a tulajdonos az Állatkert működéséhez jelentősen hozzájárul, addig a Vidám Park Zrt. beruházási finanszírozási forrás és ártámogatás hiányában, a vásárlóerő folyamatos csökkenése mellett mindössze arra képes, hogy a szolgáltatási szintet a jelenlegi korlátozott színvonalon biztosítsa.

A bevételtermelő szezon nagyon rövid időre korlátozódik, miközben a működést 12 hónapon keresztül szükséges finanszírozni. Ebből következik, hogy a társaság által fenntartott és alkalmazott belépőjegy árszintje viszonylag magas, további növelése nem lehetséges. A társaság menedzsmentje a jelenlegi működési feltételek mellett további megtakarításra nem lát lehetőséget. Ezért a jelenlegi működési környezet mellett tartósan évente 50-150 millió forint tulajdonosi támogatásra van szüksége a társaságnak, ahhoz, hogy a szolgáltatást fenn tudja tartani.

szomorupark16
Fotó: Nagy Attila

Az új városvezetés 2010-ben a társaságot katasztrofális gazdasági helyzetben vette át. A közgyűlés - hosszas mérlegelés után - úgy döntött, hogy az 1,1 Mrd Ft-os készpénz-kiadást eredményező azonnali bezárás helyett a működést még egy-két évig fenntartja úgy, hogy közben a határozott idejű bérleti szerződésekből származó kötelezettségeket folyamatosan csökkenti.

Ez helyes döntésnek bizonyult, mert a 2012. évi bezárással összességében mintegy 300-400 mFt-tal kedvezőbb pénzügyi pozíciót, ennyivel kisebb bezárási összköltséget sikerült elérni még a két év alatt nyújtott 360 mFt pénzügyi támogatás figyelembevételével is.

Az Állatkert adatai szerint a látogatószám mintegy 1 millió fő, a Vidámparkba látogatók száma 300.000 fő körül ingadozik. Tény, hogy a Vidámpark az elmúlt másfél évtizedben elvesztette közönségének nagyobbik részét, amelynek alapvető oka, hogy a szabadidős piac jelentősen átalakult, a verseny intenzitása évről évre nő, a vidámparki tevékenység rendkívül tőkeigényes.

A FÁNK az állatkertek között nemzetközi összehasonlításban sem rendelkezik elegendő területtel, ezért az általa használt terület további bővítése évek óta napirenden van. Az Állatkert terület bővülése csak oly módon lehetséges, hogy a Budapesti Vidám Park Zrt. a jelenlegi formájában befejezi a működését, a terület használatát pedig a FÁNK kapja meg.

A Vidámpark sanyarú helyzetéről korábban készített videónk:

Trendi csodagépek okozták a Vidámpark vesztét

A beterjesztett határozati javaslatok értelmében a klasszikus vidámparki tevékenység és funkció a Vidám Park Zrt. által  eddig működtetett formájában megszűnik. A vidámpark területén jelentős műemlékek találhatóak (elsődlegesen Körhinta, Hullámvasút, Lézerdodzsem tetőszerkezete, Barlangvasút), amelyek megóvásáról, esetleges üzemeltetéséről a terület jövőbeni gazdája, az Állatkert gondoskodik.

A 2012. évi bezárás 430-490 millió forint fővárosi készpénz kiadással jár. A főváros által korábban nyújtott 329 milliós kölcsön részbeni visszafizetése érdekében el kell adni a vidámparki mutatványos üzemeket, játékokat. A Vidámpark munkavállalóinak október 31-ig megszüntetik a munkaviszonyát, a létesítmény hivatalosan november 4-i dátummal fejezi be a működését.