Piroska
-1 °C
5 °C

Fizetésemelés a fővárosi cégeknél

2005.05.26. 12:05
Átlagosan hat százalékkal emelkedik a fővárosi tulajdonban álló cégek vezetőinek fizetése június 1-től, döntött csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az InfoRádió tudósítása szerint a cégvezetők jövedelme bruttó 210 és 722 ezer forint között mozog, e mellett valamennyi vállalatvezető éves fizetésének 150 százalékára jogosult prémium gyanánt. A BKV vezérigazgatójának prémiumát ugyanakkor 20 százalékkal csökkentették a közlekedési cég önkényes járatritkításai miatt.

Hat százalékkal emelkedik a 100 százalékos fővárosi tulajdonban álló cégek vezetőinek fizetése, tudósított a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki döntéséről az InfoRádió. A híradás szerint a vezérigazgatói bérek vállalati nagyságtól függően havi 210 ezer és 630 ezer forint között mozognak, a vezetői prémium általában az éves fizetés 150 százalékát teszi ki.

A két csúcstartó ügyvezető 722 ezret keres

A béremelés 17 fővárosi cég vezetőjét érinti. A legnagyobb fizetést a csepeli szennyvíztisztító beruházást vezénylő Enviroduna Kft. két ügyvezető igazgatója kapja, összesen havi 722 ezer forintot, emellett 8,5 millió forintot kitevő éves prémiumot vihet még haza. Az egyik ügyvezető a beruházás szakmai, a másik a pénzügyeiért felel.

A három nagy cég - a BKV, a Főtáv, és a Közterület-fenntartó Rt. - vezérigazgatói egyaránt havi 630 ezer forintot keresnek jövő hónaptól. Ehhez társul még a mintegy 7,5 millió forintos éves prémium.

Prémium-csökkentés a járatritkításokért

Az InfoRádió beszámolója szerint a BKV vezetője esetében a prémium hozzávetőleg 20 millió forint lenne, ám a közgyűlés megvonta az összeg 20 százalékát a vezérigazgató legutóbbi önkényes járatritkítási intézkedése miatt.

A "közepes" társaságok közé tartozik a Főkert, a temetkezési intézet, a gyógyfürdő Rt., valamint a Vidám Park. Ezeknek a cégeknek a vezérigazgatói havi bruttó 520 ezer forintot keresnek majd, amelyet hatmilliós éves prémium egészít ki. A kisebb társaságok, például a Parking Kft. vagy az Illemhely Üzemeltető Kht. igazgatóinak havi 310 ezer forinttal, a Studio Metropolitana Kht igazgatójának pedig havi 210 ezer forinttal kell megelégednie. A prémium azonban itt is az éves fizetés 150 százaléka.