Valér
2 °C
8 °C

Hárompárti tanácskozást kezdeményez az SZDSZ Csepel ügyében

2005.10.07. 22:10
Az SZDSZ és a Fidesz is tiltakozik Csepel kulcsfontosságú ingatlanjainak eladása ellen.

Hárompárti tárgyalásokat kezdeményez Bőhm András, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője az Észak-Csepelen eladott nyolcvan hektár ügyében. Mint ismeretes, a XXI. kerületi képviselőtestület a hét elején - pár órás procedúra során - értékesítette az északkelet-csepeli szigetcsúcs legértékesebb területeit.

A szocialista abszolút többségű testületben a Fidesz és az SZDSZ is ellenezte az eladást. A vevő, a spanyol Fadesa cég pedig az Index kérdésére nem volt hajlandó elárulni, hogy mi a szándéka a nettó kilencmilliárd, áfával együtt pedig több mint 11 milliárd forintért megszerzett ingatlanokkal.

Bőhm András szerint abszolút felelőtlen döntést hozott a csepeli képviselőtestület, és ezért a frakcióvezető egyetért Demszky Gábor főpolgármesterrel, aki levélben kért tájékoztatást Csepel szocialista polgármesterétől az eladás körülményeiről - még a szerződés aláírása előtt. Demszky levelében - amelyet az Index is megkapott - azt írja: a csepeli határozat "jogszabályba ütközhet, továbbá jelentős mértékű kárral és érdeksérelemmel járhat Budapest Főváros eddigi tervezési, fejlesztési elképzeléseire és a közérdekre nézve".

"A demokrácia semmibe vétele"

Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője éppen azért kezdeményezi most a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ fővárosi vezetésének közös tanácskozását, hogy megmentsék a Budapest számára rendkívüli fontosságú, jelenleg tartalékként nyilvántartott területeket az egész város számára. Bőhm szerint a területre máig sincs érvényes rendezési terv, tehát bizonytalan, hogy mi épül a most eladott ingatlanokra. (Nem véletlen - tehetjük ehhez hozzá -, hogy a vevő sem nyilatkozik arról, hogy mit kíván építeni a területre.)

Bőhm kilátásba helyezte azt is, hogy ha tárgyalásos úton nem sikerül megoldást találni az ügyben, akkor jogi lépésekre is készek, hogy megmentsék a csepeli területeket a város számára. Különben ugyanis olyan beruházások kerülhetnek kockázatos helyzetbe, mint például a központi szennyvíztisztító építése Csepel északnyugati csücskében.

A csepeli Fidesz-MKDSZ frakció szintén ellenezte a területeladást. Németh Szilárd csepeli Fidesz-frakcióvezető nyilatkozatot juttatott el az Indexhez. Ebben leszögezi: az ellenzéki képviselőknek nem volt idejük megismerni azokat a pályázatokat, amelyek Észak-Csepel privatizációjára érkeztek. A pályázatok beadási határideje szeptember 30. volt, felbontásuk október 3-án, közjegyző előtt történt. Az önkormányzat munkatársai október 4-én, a döntés napján, délelőtt adták át a képviselőknek azt a javaslatot, amely Észak-Csepel 11,3 milliárd forintért történő privatizációjáról szólt.

A frakcióvezető ezek után felteszi a kérdést: "vajon elég idő-e néhány óra, ha ekkora pénzről kell felelősen dönteni? Elég idő-e a szükséges információk megszerzésére?"

Németh ehhez hozzáteszi: "A Fidesz-MKDSZ frakció meggyőződése, hogy a privatizációról szóló döntést azért tették arra a napra, amikor a képviselők megkapták róla az ismertető anyagot, mert Csepel vezetése egyáltalán nem akarta, hogy megismerhessék azt, ami döntés mögött áll. Ez a demokrácia semmibe vétele!"