Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A Divatcsarnokért aggódik a Fidesz

2005.09.14. 16:55
A Fideszhez köthető Új Budapest Központ ellenzi az Andrássy úti Divatcsarnok eladását, és inkább kulturális központot szeretnének ott létesíteni.

Tiltakozik a fideszes Új Budapest Központ vezetője, Cselovszki Zoltán a Divatcsarnok tervezett privatizációja ellen. A Fideszhez kapcsolódó háttérintézmény első embere az Andrássy úti épület előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, nem értenek egyet azzal, hogy Budapesten egyre másra magánosítják a műemléki, történeti vagy turisztikai szempontból különleges jelentőségű ingatlanokat.

Cselovszki szerint a városnak, illetve a kormánynak nincs koncepciója, így a Hajógyári-sziget már ki is csúszott félig-meddig az állam kezéből, és ez a terület például egy esetleges olimpia megrendezésekor semmiképpen sem jöhet majd szóba. A Citadellán is belépődíjat szedtek, de a KVI (Kincstári Vagyoni Igazgatóság) nem tett semmit, nem ürítette ki a helyszínt, jegyezte meg az Új Budapest Központ vezetője.

Félti

Ugyancsak félti Cselovszki a Divatcsarnok épületét, amely a hírek szerint privatizáció előtt áll. Ez az ingatlan a KVI tulajdonában van jelenleg, de állítólag már több befektető is érdeklődik iránta.

Cselovszki szerint a Divatcsarnokot a Fidesz kormányzása idején azért vásárolta meg - elővásárlási jogával élve - az állam, hogy ott egy kulturális központ létesüljön. (Cselovszki valószínüleg rosszul emlékszik, mert a Fidesz-kormány e-csarnokot akart az épületből csinálni, de végül ebből semmi sem lett.)

A Fidesz tehát inkább egy kulturális intézményt szeretné a VI. kerület e részében, nem pedig egy újabb privatizációs ügyletet végignézni. Cselovszki felidézte azt is, hogy korábban a szocialisták is úgy nyilatkoztak, hogy kulturális intézményt képzelnek el ide.

Az Új Budapest Központ vezetője hangsúlyozta, nem eleve ellenzik a magánosítást, és bizonyos esetekben akár támogatnák is azt. Azt például nem elleneznék feltétlenül, hogy a városligeti műjégpálya üzemeltetésébe magánbefektetőt vonjanak be. (A műjégpályával kapcsolatos városházi tervekről korábban az Index is beszámolt.)

Akkor vásároltak, most eladnak

Cselovszki szerint mindenesetre érdekes, hogy míg az előző kormány vásárolt, a mostani privatizál, és ezzel megfosztja a várost a köztulajdonban lévő ingatlanoknak a hasznosításától. Éppen ezért Cselovszki arra kérte a kormányt, a fővárost és a KVI-t, hogy gondolják át az eddigi terveket, vizsgálják felül azokat, és tartsák magántulajdonban ezt a fontos műemléképületet.

Az Index korábban már beszámolt a Divatcsarnok zaklatott sorsáról. Az üresen álló épületbe nemcsak a Fidesz álmodott ugyanis kulturális létesítményeket, hanem egyesek például a Magyar Építészeti Múzeumot helyezték volna ide. Más elképzelések egy Zenecsarnokról szóltak volna az egykori Párizsi Nagyáruház helyén, ahol egyébként esetleg egy korcsolyapálya is létesülne ezzel párhuzamosan.