Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két évig dugó dugó hátán a fővárosban

2008.06.10. 13:47
A következő két év az évtized legnehezebb időszaka lesz közlekedési szempontból, jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a tervezett beruházásokat bemutató sajtótájékoztatón.

Egy taxis nemrég megkérdezte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy miért szívatja őket, amire ő azt válaszolta, hogy a fővárosnak a következő két évben van lehetősége felvenni jelentős uniós támogatást, 2010-től már nem lesz rá esélye. 2010-től ugyanis már egy fejlettebb kategóriába tartozik majd a Budapestet is magában foglaló központi régió, amelynek nem jár majd akkora támogatás, mint a szegényebb térségeknek.

Ezért a fővárosi önkormányzat 2008-2010-re koncentrálja közlekedési nagyberuházásait. A főpolgármester megnyugtatásul közölte az újságírókkal, hogy lehet vizionálni a közlekedés összeomlását a következő évekre, ám előre megmondja, hogy ez nem fog bekövetkezni.

A beruházásokat sorolva Demszky Gábor kijelentette, hogy 6 kilométer elkészült a 4-es metróból, hozzákezdenek az 1-es és a 3-as villamos meghosszabbításához, nyár végére pedig elkészül a Megyeri híd. Idén a főváros a szokottnál jóval kevesebb, összesen 35 kilométernyi főutat újít fel, összesen 3,9 milliárd forintért. Az összegnek majdnem felét az állam fizeti. Ezen kívül 10 kilométer hosszan elkészül a Külső-Váci út kétszer két sávossá bővítése és a Budai Alsó rakpart.

A főpolgármester a kevesebb útfelújítást azzal indokolta, hogy nem kívánták a rakpartok lezárásával keletkező torlódásokat tovább növelni. Elmondta még, hogy 2008 végén megindul a villamosközlekedés a Szabadság hídon, 2009 májustól pedig a közúti forgalom is használatba veheti a hidat a Vámház körúttal és a Pesti Alsó rakparttal együtt.

A Margit híd felújítása idén októberben indul, a forgalomkorlátozásokkal járó munkákat azonban csak jövő januártól kezdik meg. A híd felújításának befejezése 2010 májusára várható. A hídon a felújítás ideje alatt végig jár majd a 4-es és a 6-os villamos, valamint gyalog is át lehet sétálni rajta.