Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Hiller felkarolja a zsidónegyedet

2004.11.23. 12:32
Az állam tehet pontot az erzsébetvárosi zsidónegyed megújítása körül kialakult viták végére, és beavatkozása már nem várat sokáig magára, tudta meg az Index. Mint ismeretes, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egy évre levédte a kérdéses területet, így az önkormányzatnak fel kellett függesztenie védett épületek bontásával járó terveit, és nincs pénze az építészetileg értékes, de igen rossz állapotú épületek helyreállítására. Az önkormányzati ingatlanok egy részét éveken át pályáztatás nélkül, zárt üléseken értékesítették. Az így szerzett befektetők a megváltozott viszonyok miatt elmentek, az önkormányzat kártérítési perek elé nézhet. A polgármester szerint a kerületi koncepcióhoz tartozó Madách sétány azért a Kazinczy utcáig megépül.
Közelmúlt a zsidónegyedben

A zsidónegyed rehabilitációjának problémája 2004. június 10-én került a szélesebb nyilvánosság elé, amikor az ÓVÁS! nevű, még alakulóban lévő városvédő civilszervezet néhány fős demonstrációt tartott az akkor még álló Holló utca 11. előtt. Az Ezüstműves Házra érvényes bontási engedélye volt a szomszédos lakóparkot építő beruházónak, a civilek viszont azt állították, óriási építészeti érték veszik el a kétszintes szecessziós ház eltüntetésével. A tulajdonos néhány héten belül lebontotta az épületet.

Mivel ehhez hasonló helyzetek a Madách sétány nyomvonalán és környékén bőven adódtak, az ÓVÁS! beadvánnyal fordult a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz (KÖH), amely ennek hatására rövidesen ideiglenes műemléki védelmet rendelt el a teljes pesti zsidónegyedre, tehát a Károly körút - Dohány utca - Klauzál utca - Klauzál tér - Csányi utca - Király utca által határolt területre. Ez azt jelenti, az önkormányzatnak egy évre fel kell függesztenie épületbontással járó terveit.
A civilek rendhagyó városvédelmi sétán tárták a média elé az érvényes bontási vagy elvi építési engedéllyel rendelkező, romos házak rejtett szépségeit. Időközben az is ismertté vált, hogy a területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított Andrássy út úgynevezett puffer (rávezető) zónájaként ismeri el.

Az önkormányzat és a KÖH közötti konfliktus elmérgesedett. A kerület nem fogadta el, hogy KÖH egyszerűen levédi a területet, anélkül, hogy többletforrásokat biztosítana a költségesebb felújításokra. Eközben a másik fél hiába várta, hogy az önkormányzat felülvizsgálja az érvényes rendezési terveket, és a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő alternatívát kínáljon. A kerület SZDSZ-es képviselője, Gál György augusztus végén meggondolatlanul kilátásba helyezte a kerületi újságban, hogy ötmilliárdos pert indítanak a KÖH ellen, károkozás címén.

A perről nem lehetett többet hallani, a KÖH azonban szeptember elején megerősítette korábbi döntését, és 61 ház egyedi műemléki védettségét kezdeményezte, valamint javasolta a terület teljes egészének védelmét. Erre a javaslatra Hiller István kulturális miniszter mondhatja ki az áment.  • Bérelnék
  • Hírek