Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Elvágják egymástól a Rómait és Újpestet

2008.01.25. 17:00
Kényelmetlen nyár elé nézhetnek azok a gyalogosok és biciklisek, akik rendszeres használói az Újpesti vasúti hídnak, ugyanis június közepe és szeptember közepe között felújítás miatt teljesen lezárják a hidat. Előtte és utána két hónapig a vonatok járnak majd, csak a járdát zárják le, így marad a Rómait és Újpestet összekötő hajójárat. Jövőre viszont igazi bicikliút lesz.

Áprilisban megkezdődik az Újpesti vasúti híd felújítása, ami a tervek szerint 2008 végére készül el. A munkálatok a vonattal közlekedők mellett a gyalogos és a biciklis társadalmat is érintik, ez a híd köti össze ugyanis a Római partot Újpesttel.

A gyalogos járdát, ami jelentős kerékpáros forgalmat is bonyolít, április 19-tól november 10-ig zárják le, ezen belül teljes hídzárra kell számítani június 14. és szeptember 14. között, tájékoztatta az Indexet a beruházást megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A teljes hídzár idején, azaz három hónapig a vonatok a HÉV vonalán a Margit hídig közlekednek, ehhez a műszaki és a forgalmi feltételeket már kidolgozták, a hatósági egyeztetések és a tervezés még zajlik. A gyalogosok és a biciklisek élete is bonyolódik: ha nem akarnak elmenni az Árpád-hídig, kishajón juthatnak át a Dunán. Ezen az időszakon kívül, a felújítás ideje alatt a MÁV menetrend szerint közlekedik, de a járdát még nem adják át, így ekkor a gyalogosok és a kerékpárosok a kishajó mellett vonattal is átjuthatnak egyik partról a másikra.

Az Elvira.hu szerint reggel 8 és este 8 között átlagban félóránként járnak a vonatok, a kora reggeli és késő esti órákban előfordulhat, hogy egy órát is várni kell egy vonatra. Este fél 12 és hajnali 5 óra között a vasúti közlekedés szünetel. A NIF jelezte azt is, hogy van esély arra, hogy ebben az időszakban betétjáratokkal sűrítsék a vonatközlekedést a két part között, ez azonban egyelőre előkészítés alatt áll, részleteket nem tudtunk meg róla.

Az időben várhatóan nem túl hatékony hajók megállója a Római parton a Hableány kikötőben, Pesten a Meder utcában, az Újpesti öbölnél lesz. Az egyeztetések még itt sem zárultak le, de várhatóan arra kell készülni, hogy a kishajók félóránként indulnak majd az állomásokról, és hogy a szolgáltatást biciklivel is igénybe lehet majd venni. A kishajók üzemeltetése a BKV feladata.

Ha minden a tervek szerint alakul, idén még sok kényelmetlenség érheti majd a vonattal, illetve biciklivel vagy gyalogosan közlekedőket, bár az elmúlt időszakban is rendszeres volt a torlódás a járdán, mivel leromlott állapota miatt a híd déli oldalát lezárták. A 14 milliárd forintos átépítés után azonban a híd északi oldalán kerékpárutat, déli oldalán pedig járdát alakítanak ki.