Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Ki üzemeltesse az Időkereket?

2004.12.17. 13:31
Még nem lehet tudni, hogy az öthetes kényszerszünet után újra járó Időkerék a Magyar Turizmus Rt. vagy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonába kerül. Az üzemeltetésére várhatóan pályázatot írnak ki, de még az sem világos, hogy mennyi pénzt lehet megkeresni egy köztéri műalkotással.
Fél évnél is többet kellett várni arra, hogy a látogatók járdán közelíthessék meg az Időkereket és egy kétnyelvű tábláról leolvashassák a találmányról szóló legfontosabb információkat. A biztonsági őr egy öreg Volkswagen Passatból figyeli a gondjára bízott műtárgyat, sok dolga nincs, mert a nagy hideg nem kedvez a városnézésnek.

Szeretik fitogtatni

"A környékbeli kocsmák bezárása után a legények szeretik az Időkeréken fitogtatni az erejüket" - indokolja az őrzést az Indexnek Herner János művészettörténész, az ötletgazda Khronos Alapítvány elnöke. Hogy január elseje után ki védi meg az Időkereket a garázdáktól, azt még nem tudni, mert a - Herner szavai szerint - "félig-meddig illegális" őrzés költségét január elsejéig finanszírozza az alapítvány.

Ennél is nagyobb baj, hogy nem lehet tudni, ki üzemelteti a hatvan tonnás, több mint háromszázmillió forintba került (ebből kétszáznyolcvanmillió forint az állami támogatás) Időkereket, amely lepergő homokszemekkel jelzi a múló időt és a tervek szerint minden évben a szilveszteri buli részeként fordítják át. Az Időkereket az EU-csatlakozás szimbólumának szánták - Medgyessy Péter kormányfő és Jürgen Köppen EU-nagykövet gongütésére indult el május elsején -, mégis, mintha inkább az időtlen magyar bürokratizmust jelképezné.

Akár ki is termelhetné

A Magyar Turizmus Rt. pénteken vette át az Időkereket a kivitelező Reneszánsz Rt.-től, és várhatóan a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz (KVI) kerül, de azt nem tudni, hogy az állami vagyonért felelős szervezet kit bíz meg a kezelői és az üzemeltetői feladatokkal. Az előbbi az Időkerékhez szervezett rendezvényekért, az utóbbi az őrzésért, a karbantartásért, a számítógépes rendszer felügyeletéért, a takarításért felel majd. Az évente több tízmillió forintba kerülő üzemeltetést - állami támogatással - akár a Khronos is vállalná. A költségeket Herner azzal indokolja, hogy az Időkerék "nem egy Ady-szobor, amit elég kirakni egy térre".

"Hogy ki üzemelteti az Időkereket, azt nem tudom, csak arról nyilatkozhatok, hogy szerintem mi lenne a jó megoldás" - mondta az Indexnek Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az Időkerék jórészt állami pénzekből valósulhatott meg. Horn szerint a Magyar Turizmus Rt.-nek (vagy a KVI-nek) pályázaton kellene keresnie egy működtetésért felelős non-profit szervezetet, amely - némi állami támogatás mellett - akár ki is termelhetné a fenntartáshoz szükséges összeget. "A Khronos Alapítványnak például volt olyan ötlete korábban, hogy egy-egy másodpercet meg lehet vásárolni" - nyújt az államtitkár némi fogódzót ahhoz, hogy egy köztéri műalkotás hogyan képes pénzt termelni.

A kezelő és az üzemeltető akár a Khronos Alapítvány is lehetne, bár Horn szerint "a lelkes kis csapat gyakorlati ügyekben kevéssé jártas".

Múló idő

"Néhány milliméteres lyukakat kellett megtalálni egy hatvan tonnás tárgyon" - indokolta az Időkerék öthetes leállását Herner János, aki szerint "nem tragédia", hogy működés közben derül fény hiányosságokra, hiszen korábban ilyen szerkezetet még senki a világon nem alkotott. A javítás befejezésével már nincs akadálya annak, hogy szilveszterkor ünnepélyes keretek között átforgassák az Időkereket, nemcsak a mulatozókat, hanem a döntéshozókat is figyelmeztetve az idő múlására.  • Vennék
  • Bankszámla