Botond, Mózes
EUR 385,07 Ft
USD 369,61 Ft
12 °C
29 °C

Beperelik a fővárost a kátyúk miatt

2004.06.09. 12:26
"Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja Budapest állapotait" az a magánszemély, aki a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció jogi segítségével pert indít a főváros ellen - adta hírül az Inforádió. Az "akció" célja, hogy a főváros jogerős elmarasztaló ítélettel a kezében léphessen fel a kormányzattal szemben, hogy a kezelésében lévő utak fenntartásához, működtetéséhez szükséges összegeket megkapja.
Birtokháborítás címén "kátyúpert" indít egy magánszemély a fővárosi önkormányzat ellen a fővárosi Fidesz jogi támogatásával. A fővárosi közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakcióvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta, hogy a birtokháborítási perben azt szeretnék elérni, hogy a bíróság az utak megfelelő karbantartására kötelezze a fővárost és az államot.

Rendeltetésszerű használat

Fotó: Index
Egy magánszemély azzal kereste meg a Fidesz fővárosi frakcióját, hogy elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja Budapest állapotait, és valamilyen eszközzel szeretne fellépni ez ellen - mondta el a rádiónak Wintermantel Zsolt. "Frakciónk jogi munkacsoportja segítséget kívánt nyújtani neki, és ő úgy döntött, hogy a fővárost és a vele közszolgáltatási szerződést kötött Fővárosi Közterületfenntartó Vállalatot bepereli. A per lényege, hogy a fővárosi utak állapota olyannyira leromlott, annyira balesetveszélyes, hogy a tulajdonában lévő személygépkocsit nem tudja rendeltetésszerűen használni."

A pert birtokháborítás miatt indítják, és keresetükben arra kérik a bíróságot, állapítsa meg: az alperesek birtokháborítást követnek el, amit meg kell, hogy szüntessenek, a bíróság pedig tiltsa el a továbbiakban ettől a "tevékenységtől" őket. "Ennek értelemszerűen az a következménye, hogy meg kell szüntetni ezeket az állapotokat, a fővárosnak közlekedésre alkalmas állapotba kell hoznia az utakat."

A közlekedési törvény és az önkormányzati törvény szerint a fővárosi főútvonalak közlekedésre alkalmas állapotban tartása a főváros feladata, aminek elmulasztása esetén nemcsak a járművek károsodhatnak, hanem az azokban ülők egészsége is könnyen veszélybe kerülhet. A cél - ha a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz - hogy a főváros jogerős ítélettel a kezében léphessen fel a kormányzattal szemben, hogy ehhez a fenntartáshoz, működtetéshez szükséges összegeket megkapja - tette hozzá a fővárosi Fidesz képviselőcsoport frakcióvezető-helyettese.

Kampánytalálmány

A pert indító magánszemély azt kérte, hogy "amennyiben lehet, az ő személye maradjon a saját nyugalma és békéje érdekében úgymond magánberkeken belül, épp ezért vállaltuk, hogy segítséget nyújtunk és ügyvéd fogja képviselni ebben a perben." A kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a koalíciós pártok kampányperként fogják definiálni ezt a pert, Wintermantel Zsolt azzal felelt, hogy "amennyiben kampányfogás, hogy mi azt akarjuk, hogy a főváros útjai járhatóak legyenek, akkor vállaljuk, de azt gondolom hogy ez annál sokkal több".

A kezdeményezésre Vajda Pál, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese az Inforádiónak úgy reagált, hogy az úthibák miatti birtokháborítási per a Fidesz kampánytalálmánya, majd hozzátette: a héten sikerül a kátyúk számát ötszáz alá szorítani, jövőre pedig, állami segítséggel nagyszabású útfelújítási program kezdődik.

Birtokháborítás?

Azért birtokháborítás miatt indul a per, mert a birtok, mint tulajdon kiterjesztett értelmezésébe ez az eset is illeszkedik, márpedig az alperes mulasztása miatt a felperes korlátozva van birtoka használatában - mondta el Wintermantel Zsolt az Index érdeklődésére, hozzátéve, hogy nyugaton egyre több a hasonló értelemzésű birtokháborítási per. Az önkormányzat mellett a Közterület-fenntartó Rt. ellen is javasolták a peres eljárást, amelyben szeretnék, ha a BKV is részt venne beavatkozóként, mint a fővárosi utak legnagyobb közlekedője, és legnagyobb károsultja a kátyús utaknak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek