Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem sikerült BKV-vezérigazgatót választani

2008.08.26. 13:17
Andó Sándor szocialista képviselő "nem" szavazata miatt nem volt meg a minősített többség a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén ahhoz, hogy napirendre vegyék a BKV új vezérigazgatójának az ügyét. A szocialista frakció délután még ülésezik az ügyben, a bizottság pedig szerdán várhatóan újra összeül.

Az Index a helyszínen tartózkodóktól úgy értesült, hogy az ülésen elismerték: gyakorlatilag 3 óra alatt verték keresztül a kinevezés ügyét azon a hivatali procedúrán, ami máskor hetekig szokott tartani.

Mint azt az Index a múlt héten megírta, egy jelölt maradt a posztra, Kocsis István, az MVM Rt., és számos más állami nagyvállalat korábbi vezérigazgatója, akinek a személyéről politikai háttéralku született. A döntésnek a gazdasági bizottság keddi ülésen kellett volna megszületni.

Az Index meg nem erősített forrásból úgy értesült, hogy Kocsis István pályázatának elkészítésében segítséget kaphatott Aba Botondtól, a BKV korábbi, több mint tíz éven keresztül hivatalban levő vezérigazgatójától, akinek a jövőben újra szerepe lehet a közlekedési cég vezetésében. Aba Botond az Indexnek cáfolta, hogy segítséget nyújtott volna a munkában, és mint hozzátette: nem lát lehetőséget arra, hogy visszatérjen a BKV-hoz.

Kocsis István korábban az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója, később pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója volt. A MÁV Start igazgatósági elnökeként is tevékenykedett. Az MVM éléről márciusban rúgták ki.

Antal Attila, az előző BKV-vezérigazgató 2008. március 9-én mondott le megromlott egészségügyi állapotára hivatkozva. Ekkor azonban már állt a botrány, mert kiderült, hogy a BKV attól az Alfa Busz Kft.-től venne használt buszokat, amelynek egyik alvállalkozója Antal Zsolt, a BKV vezér fia.

A másik nagy port kavart ügy, ami a vezérigazgató távozásához vezetett, az AAM tanácsadó céggel kötött többmilliárdos szerződés. Aba Botondot 2006 végén váltotta le a fővárosi közgyűlés, mintegy 13 év vezérigazgatói tevékenykedést követően. A leváltás indoka a Combino villamosok körül kialakult botrány volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?