Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Peronzárra készül a BKV, de előbb a pótdíj drágul

2007.05.29. 15:44
Drasztikusan emelkednek a BKV pótdíjai június elsejétől. A helyszíni bírság ötezer forintra emelkedik. Jövőre fizikailag is lezárják valószínűleg a metróállomásokat és a HÉV-megállók egy részét. A BKV ugyanis a MÁV-tól tanul, minthogy a vasút a Nyugati után a Keletiben és a Déli pályaudvaron is peronzárat tervez.

Március elejétől fokozatosan szigorítja a BKV a jegyellenőrzést a metrón és a HÉV-en. A bliccelés elleni projekt része annak az ötvenpontos programnak, amely a cég átalakítására készült Antal Attila, az új vezérigazgató kinevezése után.

Projektek és alprojektek

A bliccelés elleni projekt több alprojektből áll, magyarázta keddi sajtótájékoztatóján Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója, akit immár projektvezetéssel is megbíztak a közlekedési cégnél.

Regőczi az alprojektek közül felidézte, hogy a szigorított metróbejárati ellenőrzés után március közepe óta a HÉV-ek külső szakaszain is dolgoznak ellenőrök. A visszajelzések szerint mindez a bliccelők nagy részét jegyvásárlásra ösztönzi, így a cég bevételei naponta átlagosan 6 millió forinttal emelkedtek. (Regőczi elismerte: az utasok egy része most inkább gyalog megy, más járatokon bliccel, vagy éppen az autójába ül, de a többség inkább jegyet vásárol a "lógás" helyett.)

Van, akit 210-szer kaptak el

A pótdíjak több évig is behajthatóak, jelenleg 1,2 millió ilyen lezáratlan ügye van a cégnek. Regőczi szerint a legnagyobb adósságot egy 210-szer elkapott bliccelő halmozta fel a társasággal szemben, ő 2,4 millió forinttal tartozik a BKV-nak, rajta kívül még öten vannak az egymilliós "álomhatár" fölött.

A BKV keményen behajtja pótdíjakat: jogi eszközöket is bevetnek, követeléskezelőket is megbíznak, fejtegette Regőczi, akár végrehajtót is kiküldetnek, és a notórius bliccelők, akik milliós tartozást halmoznak fel, vagyonuk elárvereztetésére is számíthatnak.

Dráguló pótdíjak

A BKV más eszközöket is bevet a bliccelők ellen. Június elsejétől, a Fővárosi Közgyűlés döntésével új, magasabb összegű pótdíjakat vezetnek be. A bérletbemutatás díja 2500 forintra, a helyszíni pótdíj ötezerre, a harminc napon belül utólag befizetett pótdíj tízezerre, a 30 napon túl befizetett pótdíj összege húszezer forintra emelkedik.

Regőczi szerint vannak, akik hamisított jegyekkel vagy bérletekkel próbálkoznak a BKV-n, évente több száz eljárás indul, amelyekben a rendőrség és az ügyészség is közreműködik. 2005-ben például 134 hamisítást észleltek az ellenőrök, és természetesen ugyanennyi feljelentést tettek a rendőrségen.

Egy furcsa ítélet

A kommunikációs igazgató ugyanakkor megjegyezte, a bíró gyakorlat néha igen érdekes: egy 80 ezer forintos értékű hamis bérlettel lebukott személyt például mindössze 30 ezer forintos pénzbírságra ítéltek.

A feljelentéseken kívül az elkobzások sem ritkák: 2006-ban 1347 hamis bérletszelvényt vagy jegyet koboztak el az ellenőrök, 2007 május 23-áig 630 ilyen eset történt.

Peronzár a BKV-nál is

Regőczi szólt arról is, hogy tanulva a MÁV példájából, ahol a Nyugati pályaudvaron peronzárat vezettek be a szigorúbb jegyellenőrzésre, a BKV is a metrón és a lezárható HÉV-állomásokon jövő januártól fizikai akadályokat létesít majd. Ez azt jelenti, hogy lezárják majd a metró és a HÉV-állomások egy részét, addig nem lehet majd belépni ezek területére, amíg valaki nem érvényesíti jegyét, vagy nem rendelkezik bérlettel.

A MÁV a Nyugati után állítólag a Déli és a Keleti pályaudvarokon is be akarja vezetni a peronzárat, hogy szigorúbban ellenőrizhesse az utasokat - hivatkozott értesüléseire Regőczi.

A BKV számításai szerint a bliccelés 6-10 milliárd forint kárt okoz évente, ezért további beruházásokat kell tenni a jelenség visszaszorítására. Becslések szerint jelenleg a BKV utasainak 20-30 százaléka nem érvényes jeggyel vagy bérlettel száll fel a járatokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?