Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Óvodavezető ugrasztotta össze a szülőket és a politikusokat

2006.11.27. 11:29
Szülők, nevelők és az ellenzéki Fidesz is tiltakozik amiatt, hogy nem szavazott bizalmat újra egy óvodavezetőnek a terézvárosi képviselőtestület. Sokan ingatlanspekulációt gyanítanak, ám a vádakat a VI. kerületi alpolgármester tagadja.

Nem Baksay Lászlónét, az egykor Ovi-Suli, manapság viszont Játékvárnak nevezett óvoda vezetőnőjét bízták meg újra a vezetői poszt betöltésével a Terézvárosban. Az önkormányzati fenntartású intézmény nevelési programját már egy-két évvel ezelőtt megváltoztatta a szocialista-liberális képviselőtestület. Az idei októberi önkormányzati választások után sikerült leváltaniuk a tíz éve az intézmény élén álló, különleges pedagógiai programokat kidolgozó vezetőnőt.

Egy különleges óvodai modell vége

Baksay Lászlóné két évtizedes pályafutása alatt különleges óvodai modellt dolgozott ki. Az óvodából az iskolába lépés "traumáját" csökkenteni akarta, és ezért az Ovi-Suli hosszú ideig úgy működött, hogy az iskolai korhatárt elérő gyerekeknek nem kellett máshová menniük 6-7 éves korukban, hanem ugyanabba a terézvárosi villarészbe járhattak, de immár iskolai osztályba.

Ezt a programot aztán kiterjesztették fokozatosan a 3-4. osztályra is. Mindez csak úgy volt lehetséges, hogy a közeli Bajza utcai iskolával együttműködést alakított ki az Ovi-Suli.

A szülők szerint nagyon népszerű volt ez a kezdeményezés, és a nevelőtestület is 100 százalékban támogatta a vezetőnőt az idei pályázaton - mondta el az Indexnek Hassay Zsófia, a Fidesz VI. kerületi frakcióvezetője. Hassay szerint az óvodába többszörös volt a túljelentkezés, ami bizonyítja, hogy elismerték a szülők a nevelőtestület teljesítményét.

Ám a kerület alpolgármestere, Rabin László 2002 óta folyamatosan nyirbálta az óvoda nevelési-oktatási programját - magyarázta Hassay. Végül visszafejlesztették, illetve megszüntették az iskolai osztályokat, és az óvoda nevét Játékvárra változtatták.

Egyre rövidebb időszakokra szólt Baksayné megbízatása

A vezetőnő megbízatását pedig egyre rövidebb időszakokra korlátozták, végül már évente kellett újra és újra megbízni Baksay Lászlónét. Idén ezért került újra napirendre a vezetői posztról való képviselőtestületi szavazás.

Az ellenzéki pártot a szülők és a nevelők is megkeresték, mielőtt a képviselőtestület összeült volna az óvodavezetői pályázatok elbírálására. A Fidesz támogatta is a civil kezdeményezést, minthogy a kerület vezetőiről tudható volt, hogy várhatóan leszavazzák Baksaynét. Ez végül így is lett, a képviselőtestület zárt ülésen adott bizalmat egy Pest megyei óvónőnek. (Kirekesztve ezzel a testületi ülésre érkező félszáz szülőt és óvónőt.)

Ingatlanspekuláció a háttérben?

Hassay Zsófia szerint a terézvárosi óvoda igen jó helyen, a követségi negyedben található, így Rabin László és Baksay Lászlóné személyes ellentétein túl az sem kizárt, hogy ingatlanspekuláció áll az ügy hátterében. Minthogy egy távoli, Pest megyei településről érkezik az új óvodavezető, aki nem ismeri a terézvárosi viszonyokat, elképzelhető, hogy a kerületi MSZP-SZDSZ koalíció szeretné visszafejleszteni az intézményt, és később jó áron értékesíteni a terézvárosi önkormányzati ingatlant.

Hassay utalt arra, hogy az Andrássy úton több palotát is értékesített a szocialista-szabad demokrata vezetésű önkormányzat, amelyek közül az egyik eladását a Legfelső Bíróság megsemmisítette nemrégiben. Ennek oka az volt, hogy áron alul és az elővásárlási joggal rendelkező lakók megkerülésével kötött szerződést az önkormányzat a vevővel.

Cáfol az alpolgármester

Rabin László kerületi alpolgármester az üggyel kapcsolatban elmondta: a Fidesz politikát kever egy szakmai ügybe. Az óvodavezetővel nem neki volt személyes konfliktusa, hanem inkább a szakmának. Az intézmény jelenlegi dolgozói az alpolgármester szerint személyükben függenek a vezetőnőtől, így nem meglepő, hogy száz százalékban támogatta a nevelőtestület Baksayné újbóli kinevezését.

Az alpolgármester egyébként jelen volt az összes, tehát mind a hat pályázó nevelőtestületi meghallgatásán, amiről van véleménye, de erről nem akart beszélni. Most fordult elő egyébként először, hogy a Lendvay utcai óvoda élére Baksaynén kívül mások is pályáztak.

Nem személyes ellentétek játszottak szerepet

Rabin utalt arra is, hogy 2002 óta nem személyes ellentétek miatt változtatták meg az óvoda programjait, semmiféle nyirbálás nem történt, kifutó rendszerben szüntetik meg az iskolai osztályokat. A villában magánszemélyek is laknak, akik régóta panaszolják, hogy zavarják őket az iskolások.

Az óvoda működésének engedélyét veszélyeztette az épületben az iskolai funkció további fenntartása - folytatta a magyarázatot az alpolgármester. Csak az említett program megváltoztatása után érhették el a hosszú évek óta tartó hatósági ügynek az óvoda számára kedvező lezárását.

A szakhatóság: a VII. kerület

Az ügyben a VII. kerületi önkormányzat műszaki iroda szakhatóságként 2006 október 16-i levelében leírta: "a helyszíni szemle és az alapító okiratban foglaltak alapján a 2001. IX. 17-én kelt VII-1265/2/2001. számú határozatban foglalt kötelezettséget teljesítettnek tekintjük. Az első emeleti még kettőben folyik iskolai oktatás, de az alapító okirat módosítása miatt 2006. szeptember elsejétől már óvodai csoportot indítottak a megszüntetett iskolai osztály helyén, a továbbiakban megszűnő osztálytermek is óvodai foglalkoztatóként működnek két éven belül".

Mindez a VII. kerületi polgármesterei hivatal által előírt kötelezettség arra vonatkozott, hogy az iskolai oktatás megszűnik az épületben, amelyet nem rendeltetésszerűen használtak. (A VI. kerület szakhatóságként nem járhatott el olyan ügyben, amelyben az önkormányzat is érdekelt.)

Rabin: Nincs szó az épület eladásáról

Az alpolgármester szerint az óvodában lehet hogy többszörös a túljelentkezés, de meglepő módon vannak üres helyek is, vagyis az intézmény feltöltöttsége nem éri el a száz százalékot. Rabin nevetségesnek tartja, hogy ingatlanspekuláció lenne az ügy hátterében, nincs szó az épület esetleges eladásáról - ismételte meg többször is telefonbeszélgetésünkben.

Rabin érveivel szemben Hassay Zsófia arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők is száz százalékban álltak ki az eddigi óvodavezető mellett. Ez pedig éppen a képviselőtestület többsége által meghozott döntés szakmaiságát vonja kétségbe - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Intézmények összevonására készül a VI. kerületi önkormányzat
Rabin László VI. kerületi alpolgármestertől megtudtuk: a jövő évi állami költségvetés valószínűleg 80-90 százalékát garantálja csupán az eddigi oktatási normatíváknak, így a VI. kerületben még számos konfliktusra kell felkészülniük. Már jelenleg is ugyanis a kerületi önkormányzat duplázza meg az állami hozzájárulást, és ha ez tovább csökken - miközben a fenntartási költségek növekszenek -, akkor intézmények összevonására, pedagógusok elbocsátására lesz szükség jövőre. Éppen ezért jelenleg dolgoznak egy átfogó oktatási intézményi átalakítási terven, amellyel a lehetséges konfliktusokat akarják csökkenteni. A Fidesz frakcióvezetője, Hassay Zsófia szerint furcsa, hogy intézmények összevonásáról beszél Rabin, hiszen ez is arra utal, hogy az új óvodavezető esetleg nem lesz tekintettel a Játékvár óvoda érdekeire, és a színvonal megtartása sem lesz számára olyan fontos, mint az eddigi vezetőnek.