Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egyelőre titkos marad a BKV nagykörúti jelentése

2006.08.08. 13:58
Az ellenzék követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a BKV-jelentést a nagykörúti felsővezetékek javításáról. A koalíció elutasította ezt, Somlyódy Csaba bizottsági elnök szerint nem lenne a szabályoknak megfelelő, ha a tulajdonosi testület előbb tárgyalná a jelentést mint a BKV felügyelőbizottsága.

Bár a Margit hídi oszlopkidőlések kivizsgálására szabott határidő a múlt héten lejárt, még mindig nem tudni, hogy van-e felelőse a nagykörúti villamosközlekedést akadályozó malőröknek. A Margit hídon július 15-én dőlt ki két villanyoszlop. Az új Combinók miatt az eddiginél kétszer nehezebb vezetéket építettek be, ezt pedig a régi tartószerkezetek sem a hídon, sem máshol nem bírták. Ez után a villamosok közlekedését felfüggesztették, a főpolgámrester pedig vizsgálatot rendelt el.

Titkolóznak

A vizsgálati jelentést elsőként hétfőn megismerő Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának (Fb) elnöke a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi bizottságának keddi ülésen mint a tulajdonosi bizottság tagja jelent meg. Székely elmondta, hogy ő most olvassa a jelentést, és ezután kérdéseket tesznek fel a szakértőnek, és végül majd a felügyelőbizottság a kérdésekkel együtt tárgyalja a jelentést.

A fideszes Tirts Tamás szerint a koalíciónak, az MSZP-nek, illetve az SZDSZ-nek az érdeke, hogy "Székely úr jó kotlós módjára" üldögéljen a jelentésen, aztán majd ha a közérdeklődés alábbhagy, akkor hozzák csak nyilvánosságra. A fideszes Kupper András és Wintermantel Zsolt, továbbá a miépes Zsinka László ezért a jelentés megtárgyalását kérte. Ezt Somlyódy Csaba szocialista bizottsági elnök azzal utasította el, hogy ellentétes lenne a szabályokkal, ha a tulajdonosi bizottság előbb tárgyalná a jelentést, mint a BKV fb-je.

Nyivánosságot követeltek

A vitában Székely Gábor hangsúlyozta, hogy nem a Combinókról, hanem a nagykörúti áramellátási rendszerről szól a jelentés. Zsinka László ennek kapcsán egy újságcikket idézett, miszerint a vizsgálat nem állapított meg súlyos szabálytalanságokat, ezért kérte a jelentés nyilvánosságra hozatalát. Szerinte ugyanis Székely szivárogtat információkat. Erre az fb-elnök, korábbi SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, valamint egykori tulajdonosi bizottsági elnök, jelenleg a Szerencsejáték Zrt. vezetője nem reagált.

Tirts Tamás felvetette, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő, augusztus végi ülésén feltehetőleg vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft