Valér
-1 °C
0 °C

Végelszámolhatják a Defendet

2002.12.03. 07:36
Az állami főtulajdonosok - az MFB és a Magyar Posta - a Defend Security Kft. jogutód nélküli megszüntetését, végelszámolásának megindítását kezdeményezik a társaság keddi taggyűlésén. Csintalan Sándor szerint tudatosan tették tönkre a céget: így akarják mások olcsón megszerezni eszközeit és piacait.
A Defend Security Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. két tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt., valamint a Magyar Posta (MP) Rt. keddi taggyűlésén a társaság végelszámolását kezdeményezi - értesült a Népszabadság. A terveket azonban Csintalan Sándor, a cég kisebbségi tulajdonosa, az MSZP volt parlamenti képviselője még meggátolhatja, ugyanis vitatja a társaság pénzügyi helyzetéről szóló baljóslatú nyilatkozatok megalapozottságát.

Tudatosan tönkretették a céget?

Csintalan Sándor szerint a Defendnek azért kell megszűnnie, hogy eszközeire és szerződéseire mások rátehessék a kezüket. Mint mondta, a céggel történtek a spontán privatizáció időszakára emlékeztetik, amikor tudatosan tönkretettek vállalatokat, azért, hogy később olcsón megvásárolhassák azok gépeit, piacait.

A napilap úgy tudja, hogy az előző kormányzati ciklusban jelentős állami megbízásokat elnyerő őrző-védő cég "siralmas pénzügyi helyzetbe" került: havonta több tízmilliós veszteséggel gazdálkodik, felélte tőkéjét, ezért döntöttek a felszámolás mellett a nagytulajdonosok.

A Napi Gazdaság szerint a végelszámolás miatt a Csintalan birtokában lévő kisebbségi tulajdonos, a V.I.B. Kft. nem kap 300 milliót távozásáért. A lap úgy tudja, hogy a 18 százalék részesedésű V.I.B. nem tudott megegyezni a Földi László által alapított Defenddel. Csintalan korábban bejelentette: 300 millió forint ellenében szívesen megválik a Földitől vásárolt tulajdonrésztől, a Posta képviselői azonban sokallták a "vigaszdíjat". Egyes információk szerint 50 millió körüli összeget még megadtak volna Csintalan gyors és zavartalan távozásáért.

A Népszabadság azt írja, hogy egyes hírforrások szerint a mai taggyűlésen Csintalan arra tesz majd javaslatot, hogy a tulajdonosok tőkeemeléssel mentsék meg a Defendet. Tőkeemelésre azonban aligha kerülhet sor, miután a taggyűlés erről szóló napirendi pontját megelőzi a végelszámolásról szóló döntés.

Árnyalt múlt

A cég korábbi tulajdonosát, Földi László egykori hírszerző ezredest tizenöt rendbeli, különleges személyi adatokkal való visszaéléssel gyanúsítja az ORFK. A gyanúsított november 21-i kihallgatásán nem tett vallomást és ártatlannak vallotta magát. Korábban a Magyar Hírlap arról számolt be, hogy a First VIP Security Kft. 500 milliós megbízást kapott a Defend Kft-től, majd viharos gyorsasággal fantomizálódott: megvette egy magyar és egy harkovi hajléktalan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!