Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magyarország és Málta az EU-kedvenc

2000.06.07. 18:18
Az Európai Unióban végzett legfrissebb közvéleménykutatások szerint Málta és Magyarország a legnépszerűbb a megkérdezett nyugat-európai polgárok körében, amikor a csatlakozni kívánó országok közül kellett kiválasztaniuk a legrokonszenvesebbeket - mindez az EU budapesti képviseletének az Indexhez eljuttatott közleményéből derül ki.
Az Európai Unión belüli közvéleménykutatással foglalkozó Eurobarometer elnevezésű program 2000. áprilisában kiadott jelentése szerint az EU polgárainak a Bizottságba vetett bizalma 5 százalékkal nőtt a legutóbbi, 1999 tavaszán mért adatokhoz képest.

Várnak bennünket?
Tíz európaiból nyolc elégedett jelenlegi életszínvonalával, és optimistán tekint a 2000. évre. A felmérés szerint az emberek 33 százaléka bízik abban, hogy életkörülményei 2000-ben javulni fognak, és mindössze 7 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

A bővítésről alkotott vélemények közül az egyik legérdekesebb, hogy 10 európaiból mindössze 3 gondolta úgy, hogy az EU kibővítése a szervezet prioritásai közé tartozik. Az EU állampolgárai a társult országok közül Málta (49%) és Magyarország (47%) csatlakozását támogatják leginkább. A támogatottság ugyanakkor nagy szórást mutat: míg a svédek 62 százaléka, a franciáknak csak 34 százaléka támogatja a bővülést.

Magyarország: a csatlakozás a rendszerváltáshoz hasonló fontosságú

Április végén jelent meg az a Szonda Ipsos által készített közvéleménykutatás, amely a Phare-program támogatásával készült. Az adatok azt mutatják, hogy a lakosság bő kétharmada az ország számára inkább előnyösnek, 14 százaléka inkább hátrányosnak ítéli a csatlakozást és 18 százalékuk nem tudja megítélni a hatások egyenlegét.

A kutatás szerint sokan úgy vélik, hogy szűkebb környezetükre egyáltalán nem lesz hatással az EU tagság. A legtöbben a gazdaság fejlődését, az életszínvonal emelkedését és a munkalehetőségek bővülését várják a csatlakozástól. A valószínűsített hátrányok közül az emelkedő áraktól való félelem a leghangsúlyosabb.

Mindent egybevetve: ha most tartanák a magyar EU csatlakozás ügyében rendezendő népszavazást, akkor - tervei szerint - a lakosság 65 százaléka a csatlakozás mellett, 8 százaléka pedig ellene szavazna. A magyarok 18 százaléka nem tudja vagy nem mondja el, hogy miként döntene a népszavazáson, 9 százalékuk pedig egész biztos abban, hogy nem menne el szavazni.

A csatlakozás ügyének tulajdonított fontosságot az is mutatja, hogy a lakosság közel háromnegyede szerint az ország az EU-hoz való csatlakozása a rendszerváltáshoz hasonló, kiemelkedő jelentőségű esemény lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?