Magyarország és Málta az EU-kedvenc

2000.06.07. 18:18
Az Európai Unióban végzett legfrissebb közvéleménykutatások szerint Málta és Magyarország a legnépszerűbb a megkérdezett nyugat-európai polgárok körében, amikor a csatlakozni kívánó országok közül kellett kiválasztaniuk a legrokonszenvesebbeket - mindez az EU budapesti képviseletének az Indexhez eljuttatott közleményéből derül ki.
Az Európai Unión belüli közvéleménykutatással foglalkozó Eurobarometer elnevezésű program 2000. áprilisában kiadott jelentése szerint az EU polgárainak a Bizottságba vetett bizalma 5 százalékkal nőtt a legutóbbi, 1999 tavaszán mért adatokhoz képest.

Várnak bennünket?
Tíz európaiból nyolc elégedett jelenlegi életszínvonalával, és optimistán tekint a 2000. évre. A felmérés szerint az emberek 33 százaléka bízik abban, hogy életkörülményei 2000-ben javulni fognak, és mindössze 7 százalék gondolja ennek ellenkezőjét.

A bővítésről alkotott vélemények közül az egyik legérdekesebb, hogy 10 európaiból mindössze 3 gondolta úgy, hogy az EU kibővítése a szervezet prioritásai közé tartozik. Az EU állampolgárai a társult országok közül Málta (49%) és Magyarország (47%) csatlakozását támogatják leginkább. A támogatottság ugyanakkor nagy szórást mutat: míg a svédek 62 százaléka, a franciáknak csak 34 százaléka támogatja a bővülést.

Magyarország: a csatlakozás a rendszerváltáshoz hasonló fontosságú

Április végén jelent meg az a Szonda Ipsos által készített közvéleménykutatás, amely a Phare-program támogatásával készült. Az adatok azt mutatják, hogy a lakosság bő kétharmada az ország számára inkább előnyösnek, 14 százaléka inkább hátrányosnak ítéli a csatlakozást és 18 százalékuk nem tudja megítélni a hatások egyenlegét.

A kutatás szerint sokan úgy vélik, hogy szűkebb környezetükre egyáltalán nem lesz hatással az EU tagság. A legtöbben a gazdaság fejlődését, az életszínvonal emelkedését és a munkalehetőségek bővülését várják a csatlakozástól. A valószínűsített hátrányok közül az emelkedő áraktól való félelem a leghangsúlyosabb.

Mindent egybevetve: ha most tartanák a magyar EU csatlakozás ügyében rendezendő népszavazást, akkor - tervei szerint - a lakosság 65 százaléka a csatlakozás mellett, 8 százaléka pedig ellene szavazna. A magyarok 18 százaléka nem tudja vagy nem mondja el, hogy miként döntene a népszavazáson, 9 százalékuk pedig egész biztos abban, hogy nem menne el szavazni.

A csatlakozás ügyének tulajdonított fontosságot az is mutatja, hogy a lakosság közel háromnegyede szerint az ország az EU-hoz való csatlakozása a rendszerváltáshoz hasonló, kiemelkedő jelentőségű esemény lesz.