Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gyurcsány csak akkor találkozna Orbánnal, ha 'ügy van'

2005.01.13. 22:38
Sikeresnek ítélte kormányzásának első száz napját Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Este című műsorában. A miniszterelnök arról nem nyilatkozott, hogy kormányában tervez-e átalakításokat. Orbán Viktorral való találkozásáról azt nyilatkozta, hogy "önmagában tárgyalni nem érdemes".
Úgy tárgyalt Gyurcsány Ferenc a Szülőföld-programról Bugár Bélával, a Magyar Koalíció Pártjának elnökével és Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökével, hogy a kettős állampolgárság kérdése nem került szóba, noha a határon túli vezetők egy héttel ezelőtti szabadkai találkozóján a kisebbségiek még nem engedtek ebből. Ez hangzott el a kormányfővel készült interjúban az MTV Este című műsorában.
Bővebben a csütörtöki találkozóról>>>

A kormányfő szerint a Fészekrakó-programnak a korábbi lakástámogatási rendszerekkel szemben az az előnye, hogy nem a gazdagokat támogatja. Arra a kérdésre, hogy komolyan gondolja-e, hogy tömegek engedhetik meg maguknak a havi 80 ezer forintos törlesztést, a miniszterelnök azt felelte: "Ha van két viszonylag jól kereső szülő, talán van némi szülői támogatás is és jó esetben például van korábbról hozott lakástakarék-pénztári befizetés, onnan származó megtakarítás." "Egy dolgot nem lehet megtenni(...) mi megvesszük a lakást mindenkinek".
Bővebben a Fészekrakó-programról>>>

Kormányának első száz napját Gyurcsány sikeresnek értékelte. A kormány esetleges átalakításáról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Az MSZP-elnökség miatt a kultuszminiszterségről hamarosan lemondó Hiller István utódjáról is csak annyit jegyzett meg: "Amikor eljön a csere ideje, meglesz az utód is.".

Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi kijelentésére, miszerint nyitva áll az ajtaja Gyurcsány előtt is, a miniszterelnök úgy reagált, hogy "önmagában tárgyalni nem érdemes", csak ha "ügy van". "Elkeserítő, hogy Magyarországon kiment a divatból a személyes találkozás" - mondta a kormányfő az Estében.
Bővebben Orbán és Horn találkozójáról>>>