Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyimóthy lett Torgyán politikai helyettese

2001.03.28. 14:14
Gyimóthy Gézát választotta a kisgazdapárt országos elnöksége Torgyán József politikai helyetteséül a pártelnök kórházi kezelésének idejére. A helyettesítés nagyjából annyit jelent, hogy ezentúl a sajtóban kizárólag Gyimóthy nyilatkozhat a párt politikájáról. Az elnökség arról is döntött, nem támogatja az országos nagygyűlés összehívását, a '98-as választási program aktualizálására azonban hamarosan munkacsoport jön létre. Gyimóthy szerint tudomásul kell venni, hogy a párt politikáját - amiről az elnökség hivatott dönteni - kell képviselnie a honatyáknak, "aki ezt nem teszi, keressen magának másik pártot".
Szerda délelőtti ülésén Gyimóthy Géza alelnököt választotta Torgyán József politikai helyetteséül a kisgazdapárt országos elnöksége. A hírt bejelentő Bernáth-Varga Balázs közölte: mostantól kizárólag Gyimóthy Géza nyilatkozathat a párt hivatalos politikájáról, amelyet az országos elnökség határoz meg. A frissen "kinevezett" Torgyán-helyettes közlése szerint legfontosabb szerdai határozatuk az volt, hogy döntöttek: a párt operatív irányítója az országos elnökség.

Időszerűtlen a nagygyűlés összehívása

Torgyánné cáfolja, hogy férjének agyvérzése lett volna
Torgyán József négy nappal ezelőtt lett rosszul Vasszécsenyben egy rendezvényen. A kisgazda pártelnököt a Kútvölgyi kórházba szállítása óta csak családtagjai látogathatják, politikusok nem. Kisgazda politikusok közt elterjedt annak a híre, hogy a pártelnök enyhébb lefolyású agyvérzést kapott. Torgyánné Cseh Mária szerint csupán arról van szó, hogy férjének a vérnyomása ment fel, és a cukra, ezt állítják be a kórházban.
A politikus szerint ennek megállapítására azért volt szükség, mert a százezres kisgazda tagság kéri, sőt, követeli, hogy egyértelmű nyilatkozatokat tegyenek a párt vezetői az FKgP politikájáról. A grémium időszerűtlennek minősítette az országos nagygyűlés összehívását, amelyet a párt 26 parlamenti képviselője kezdeményezett. Jelezte: a pártalkotmány módosítása szintén nincsen napirenden, a tagság és a megyei és helyi elnökök bizalma pedig töretlen Torgyán iránt, így ez sem indokolja a párt egyik legfontosabb döntéshozó szervének összehívását.

A pártalkotmányban egyébként is le van fektetve, hogy legalább nyolcszáz helyi elnöknek kell kezdeményeznie a tanácskozás összehívását, ilyen tartalmú kezdeményezés pedig az elnökséghez nem érkezett. Abban azonban egyetértés volt, hogy aktualizálni kell a '98-as választási programot, így hamarosan feláll majd egy ezzel foglalkozó munkacsoport.

Letesznek Bánkék eltávolításáról

Az országos elnökség ezentúl havonta legalább kétszer ülésezik, és ebből legalább egy tanácskozásra meghívják az összes megyei elnököt és a budapesti vezetőt egyaránt. Gyimóthy szerint az elnökség kérésének megfelelően a megyei elnökök összeállították és elküldték azoknak a kisgazdáknak a listáját, akik majd indulhatnak a választásokon. A jelöltek meghallgatása hamarosan kezdetét veszi, a pártvezetés tervei szerint az összes körzetben indul majd kisgazda.

Gyimóthy szerint nem készülnek boszorkányüldözésre, és belenyugszanak abba, hogy nem zárható ki a kisgazda képviselőcsoportból Bánk Attila, Horváth Béla és Várhelyi András. Azt azonban leszögezte, hogy a parlamenti frakció tagjainak a párt politikáját kell képviselniük, "aki nem ezt teszi, keressen más pártot"- szögezte le. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte nem vár politikai jövő a pártot elhagyókra, mert mindenki eltűnt a politikából, aki elhagyta az FKgP-t.