Ágnes
-1 °C
2 °C

A győri cigány önkormányzat fizetné a visszautat a romáknak

2001.05.08. 13:40
A győri cigány kisebbségi önkormányzat fizetné a visszautat a Franciaországban nehéz helyzetbe került romáknak, amennyiben sikerül rábírni őket, hogy hazatérjenek Magyarországra - tudta meg az Index. A mosonmagyaróváriak azonban határozottan elzárkóznak a segítségtől. A 28 fős csoportnak, amely a múlt hét végén a zámolyiak példáját követve elhagyta az országot, hogy Strasbourgban politikai menedékjogért folyamodjon, ugyanis se szállása, se pénze nincsen. Értesüléseink szerint az országban működnek olyan utazási irodák, amelyek kimondottan menekültutakat hirdetnek romák részére.
A 28 fős csoport - tizenegy felnőtt és 17 gyermek- szószólója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a zámolyiak utazását is szervező Krasznai József bíztatta őket arra, hogy vágjanak neki a strasbourgi útnak. 520 ezer forintot fizettek az őket szállító buszért, maradék pénzüket pedig szállásra költötték. A csoportnak ugyanabban a Rajna-parti ifjúsági szállóban foglaltak szállást, ahol tavaly a zámolyiakat is ideiglenesen elszállásolták, ám két nap múlva, mivel elfogyott a pénzük, kiköltöztették őket onnan. A szálloda vezetője átmenetileg rendelkezésükre bocsátott egy üres termet, és néhány takarót adott a gyermekeknek. Mivel Franciaországban ma ünnepnap van, a családok leghamarabb szerdán kaphatnak arra választ, milyen esélyük van a maradásra.

A kisebbségi önkormányzat fizetné a hazautat

A csoport szószólója úgy nyilatkozott, hogy a megaláztatások, a sokszor tettlegességig fajuló üldöztetés késztette őket kivándorlásra, cigány mivoltuk miatt nem kaptak állást, és segélyben sem részesültek. Bár egyelőre az ennivalóra valót sem tudják előteremteni, nem akarnak hazatérni Magyarországra.

"Kedd délután utazom Franciaországba, hogy tájékozódjak a kintiek helyzetéről, a kapcsolatot ugyanis nem tudtam felvenni velük" - nyilatkozta az Indexnek Pádár László, a győri cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. "Ha sikerül meggyőznöm őket, az önkormányzat pénzén visszatérhetnének Győrbe" - tette hozzá. Balogh József, Győr polgármestere szerint hivatalához soha, semmiféle diszkrimináció elleni bejelentés, panasz nem érkezett.

Krasznai elzárkózik az újabb menekültek támogatásától
A Franciaországban tartózkodó Krasznai telefonját kikapcsolta, de korábban úgy nyilatkozott, hogy próbálta lebeszélni a győrieket az útról, hiszen az üldöztetésüket bizonyító dokumentumok híján semmi esélyük arra, hogy megkapják a menekültstátust. A zámolyiak szószólója felelőtlen döntésnek nevezte a kiutazást, amely szerinte a zámolyiak esélyeit is rontja, akik közül megítélése szerint hamarosan hivatalos menekültigazolvánnyal rendelkező újabb családok költözhetnek szociális lakásokba. Eddig a strasbourgi önkormányzat két zámolyi család számára biztosított szociális lakást.

"Oda mennek, ahova akarnak"

"A legkategorikusabban elzárkózom attól, hogy bármiféle anyagi segítséget nyújtsunk a hazatérésükhöz, ne utazgassanak az önkormányzat pénzén" - jelentette ki az Indexnek Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere, aki elmondta, hogy a most Strasbourgban tartózkodó romák egy része tavaly karácsonykor Hollandiában próbálkozott politikai menedékjog kérelemmel, sikertelenül.

Kiutazásuk emberi felelőtlenség volt és nem cigányügy, hiszen a városban semmiféle diszkrimináció nem érte őket, a nekik járó segélyeket megkapták, önkormányzati, illetve saját tulajdonú lakásból keltek útra - mondta. A munkatársunkkal folytatott telefonbeszélgetés elején még a kivándorlóknak jobb életet kívánó polgármester néhány perc múlva már úgy fakadt ki, hogy "oda mennek, ahova akarnak, engem nem érdekel". Hozzátette: a kivándorló családok sokat ártottak nem csupán a cigányság, hanem az egész magyar társadalom ügyének is.

Osztojka Otto, a kivándorolt győriek szóvivője úgy tudja, hogy Mohácsról és Pápáról a következő két héten belül újabb csoportok indulnak Strasbourgba.

"Most Strasbourg a szlogen"

"Ezt két-három havonta eljátsszák, éppen amilyen kedvük van, és nem csak a mohácsiak, hanem a pécsiek, a pécsváradiak is rendszeresen fenyegetőznek a kivándorlással, hiszen most Strasbourg a szlogen" - nyilatkozta az Indexnek Tronka Edit, a Baranya megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, aki szerint ezzel minden cigánynak ártanak. "Már nem léphetünk be úgy egy boltba, hogy ne tegyenek megjegyzéseket: Na, mikor mentek Starsbourgba?" - tette hozzá.

Romáknak szerveznek menekültutakat utazási irodák

Tronka szerint egyébként nem a szegényebb cigányok, hanem a jómódúak dobják fel újra és újra a kivándorlás gondolatát. Ennek egyik oka, hogy a kiutazás igen költséges. Vannak olyan utazási irodák, amelyek kimondottan romáknak szerveznek menekültutakat. Strasbourgba személyenként 100 ezer forint az út, de Kanadába akár fél milliót is elkérhetnek egy utazásért a kivándorolni szándékozó romáktól. A kisebbségi hivatal vezetője nem kívánta elárulni a cégek nevét, ugyanis elmondása szerint fél az esetleges retorzióktól.

A kisebbségi önkormányzat vezetője úgy véli, mindez a média bűne, hiszen a cigányok problémái nem újkeletűek, a kivándorlás azonban csupán a zámolyiak ügye után lett "népszerű zsarolási alap".