Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egyetlen tanúvallomás terheli a palesztin fogorvost

2004.04.23. 18:15
Feddhetetlen, jó iszlám ember a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezett Saleh Tayseer, és a médiában megjelent, személyét érő gyanúsítások közül csak egyet vizsgál valójában a rendőrség: azt, amely szerint robbanószer beszerzésére adott megbízást, derült ki a magyarországi Iszlám Egyház pénteki sajtótájékoztatóján.
"Mélységesen megbízunk Saleh Tayseer úrban", mondta péntek délután a magyarországi Iszlám Egyház Bartók Béla úti imatermében a közösség sajtószóvivője, Ferenczi Demeter, aki öt éve "vette fel az iszlámot". Mint mondta, tévedés, hogy Tayseer a közösség imámja lenne, hiszen az imám ad hoc tisztség, mindig attól függ, kik vannak jelen az imádkozásnál. A fogorvos valójában az egyház emírje, a közösséget iránytó tanács, a súra vezetője.

Egy tanú, egy gyanú

Az emír egyik védőügyvédje, Juhász Péter elmondta, a sajtóan megfogalmazott számos gyanú közül csak egyet vizsgál hivatalosan a rendőrség, azt, amely szerint a fogorvos robbanószer beszerzésére adott megbízást. Az ügyvéd így fogalmazott: "Védencemet hivatalosan nem gyanúsítják pénzösszeg elfogadásával, felhasználásával. Ez az információ a sajtóban jelent meg." A robbanószer beszerzésével kapcsolatos állítást egyetlen tanú vallomása támasztja alá, őt azonban, mivel védett tanú, az ügyvéd nem kívánta megnevezni.

Szó esett az egyház számlájára utalt 475 ezer euróról is. A közösség szóvivője elmondta, csak Saleh Tayseer férhetett hozzá a közösség számlájához, amelyre egy szaúdi sejk utalta át a mecsetépítésre szánt összeget,. Ugyanakkor Ferenczi arra az újságírói kérdésre, amely azt firtatta, mi lesz a számlával és a pénzzel a fogorvos távollétében, csak annyit mondott: "Ez a mi dolgunk, meg fogjuk oldani."

A Bartók Béla úti közösségben március 25-én került sor a házkutatásra, melynek során robbanóanyagot, lőszert, fegyvert, feljegyzéseket nem találtak, mondta az ügyvéd. A fogorvost április 13-án, Móse Kacav izraeli elnök budapesti látogatásának első napján vették őrizetbe.

Nem ők fenyegették meg a másik iszlám közösség vezetőjét

Az Iszlám Egyház és a Bolek Zoltán vezette Magyar Iszlám Közösség közötti különbségekre kitérve Ferenczi Demeter úgy fogalmazott, szemben a másik közösséggel, "mi gyakoroljuk az iszlámot". Ferenczi elmondta, nem értik, Bolek miért tett egyházukról terhelő nyilatkozatokat, mert Tayseer jó viszonyt ápolt a Magyar Iszlám Közösség vezetőjével; többször is meghívta őt imatermükbe, és Bolek el is fogadta a meghívást. Újságírói kérdésre elmondta, nem ők állnak a Bolek Zoltánt ért fenyegetés hátterében.