Influenza miatt halt meg egy idős asszony

2001.01.30. 12:57
Az influenza okozta szövődmények miatt halt meg egy nyolcvannégy éves nő Siófokon. A járvány még mindig Somogy megyében a legsúlyosabb: hat általános iskolában szünetel a tanítás. Az influenzaszerű megbetegedések száma a keleti megyékben is duplájára nőtt. Miközben Magyarországon még számolják a bejelentéseket, a szomszédos Szlovákiában már beismerték: járvány van.
Egy nyolcvannégy éves hölgy hunyt el a siófoki kórházban az influenza okozta szövődmények miatt. Szőllősy József, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa az MTI-nek elmondta, hogy a gyors lefolyású betegségnél ritkán lépnek fel szövődmények, de ha mégis, akkor hörghuruttal vagy tüdőgyulladással kell számolni.

Somogy megyében két és félszeresére nőtt az influenzás betegek száma, a járvány kezdetétől a lakosság 2,1 százaléka fordult orvoshoz a vírus okozta panaszok miatt. Elsősorban Siófok, Marcali, Nagyatád és Kaposvár veszélyeztetett. A bezárt iskolák többségében már ismét tanítanak, de hat somogyi általános iskolában még mindig szünetel a tanítás.

Egyre több beteg a keleti megyékben is

Heves megyében 46 százalékkal több felsőlégúti megbetegedésről van tudomása a megyei ÁNTSZ-nek. Az előző heti adatok alapján 1060-an betegedtek meg – tájékoztatta az Indexet Szőkefalvi Nagy Ildikó, a megye helyettes tiszti főorvosa. Járványról akkor lehet beszélni, ha a lakosság fél százaléka kapja el a betegséget, azonban eddig még kevesebben dőltek ágynak.

Az időjárás kedvez az influenzának, ezért elképzelhető, hogy a következő napokban még többen fordulnak orvoshoz – vélekedett a helyettes tiszti főorvos. Ha a mintákból az influenza B-típusát mutatják ki, akkor nem kell nagyobb járványtól tartani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében duplájára nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma – tudta meg az Index a megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályától. csongrádban, Szentesen és Szegeden egyre több általános iskolás hiányzik. Tombácz Zsuzsanna, a Csongrád megyei ÁNTSZ Járványügyi Osztályának vezetője elmondta, hogy a csanádpalotai és zákányszéki körzeti orvos jelzett több influenzaszerű megbetegedést. Eddig még nem sikerült kimutatni az influenzavírust.

A vizsgálatokhoz torokváladékminta és vérvétel is szükséges. Ezt azonban nem szívesen vállalják a betegek, mert nem az érdekli őket, hogy mi a bajuk, hanem, hogy meggyógyuljanak – mondta Tombácz Zsuzsanna.

Látogatási tilalom a Tolna megyei kórházakban

Az újszülött és gyermekosztályokon Tolna megye összes kórházában látogatási tilalmat rendeltek el hétfőn - tájékoztatta az MTI-t Brázay László megyei tiszti főorvos. A kölesdi óvoda és több általános iskola is megnyitotta kapuit. Ellenben Dombóváron egy újabb általános iskolában rendeltek el keddtől tanítási szünetet.

Baranyában több mint négyezren fordultak az elmúlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel. Az eddigi vizsgálatok alapján a mecseki hegyháti, illetve a dél-baranyai településeken az A-nál kevésbé ártalmas B-vírus okozta a gócokban jelentkező, járványszerű betegséget.

Szlovákiában beismerték: járvány dúl

Keddi bejelentés szerint Szlovákiában az influenza a múlt hét folyamán elérte az országos járvány méreteit: százezer ember közül már 3373 volt beteg - közölte az MTI. Az ötmilliós országban összesen 180 ezernél több embert döntött ágynak az influenza. Az iskoláskorú fiatalok sorában egy hét leforgása alatt 274,4 százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, ezért az iskolák többségében kényszerszünetet kellett elrendelni.