Elkészült Jimmy temetésének forgatókönyve

2001.01.15. 18:39
Forgalomkorlátozások, rendőrkordon, biztonsági emberek, sűrített HÉV-járatok, tartalék buszsofőrök, projektor, nyilvános WC és egészségügyi sátor - Csepel készül Zámbó Jimmy temetésére. Akárcsak Kozsó, aki a pályatársak nevében búcsúzik, akárcsak Schmuck Andor, aki a barátok nevében búcsúzik. A szervezők negyvenezer embert várnak a temetésre, amelyre információink szerint kormányszintű politikus is várható. Nem lesznek azonban póló- és szotyi-árusok, akiket az önkormányzat kitiltott a közterületekről.
- Olyan lesz, mint egy nagyobb koncert - mondta az Indexnek Orosz Ferenc, Csepel alpolgármestere, amikor Zámbó Jimmy temetésének előkészületeit ecsetelte. A szervezők hétfő délelőtt tartották meg a mindent eldöntő megbeszélést, így már kész van a komplett forgatókönyv, amelynek egészét csütörtökön ismerheti meg a nagyközönség. Biztonsági okokból egyelőre a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem árulja el, hogy hány rendőr vigyáz majd a rendre, de a szertartáson - rajtuk kívül - biztonsági emberek is ügyelnek a zavartalan megemlékezésre. Az Index úgy tudja, hogy ugyanaz a biztonsági szolgálat nyújtja a segítséget, amely korábban Jimmy testőrségét is adta.
-Mindenben a család útmutatásait követjük - mondta az alpolgármester.

Kápolnán belül és kívül

Jimmy, a Király
Ezek szerint pénteken 10 órától 14 óráig, a Rákóczi téri görög katolikus kápolnában ravatalozzák fel Zámbó Jimmyt, aki előtt másnap 11 óráig róhatják le kegyeletüket a művész tisztelői. Onnantól kezdve azonban már csak a család meghívottjai, illetve az RTL Klub nézői figyelhetik az eseményeket, mivel a televíziós csatorna kizárólagos közvetítési jogot szerzett a szertartásra. A zarándokok a park közepén felállított 3x4-es kivetítőn követik nyomon a kápolnán belüli történéseket.

A Prodán Gábor esperes által vezetett gyászszertartáson csupán a család 150 meghívottja vehet részt. Az már biztos, hogy Tóth Mihály, Csepel polgármestere a városrész lakosai nevében, Kozsó a pályatársak nevében, Schmuck Andor pedig a barátok nevében vesz végső búcsút a Királytól. Információink szerint ,,védett személy" is részt vesz a szertatáson, de Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője nem tudta megerősíteni értesüléseinket. (Védett személynek jelenleg a kormányfő, a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter, valamint Torgyán József földművelési és vidékfejlesztési miniszter számít - tájékoztatta az Indexet Garamvölgyi.)

A nyerészkedőket kitiltották

Orosz Ferenc nem számít atrocitásokra, mert ,,feltehetőleg mindenki tisztában van azzal, hogy ez egy gyászszertartás lesz, ahol normálisan kell viselkedni, hiszen ezért jönnek el". Az alpolgármester tájékoztatása szerint a napokban szervezték meg a kórházi ügyeletet, a mentők készenlétét, valamint azoknak az egészségügyi sátrak felállítását, amelyekben azonnali segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak. Az önkormányzat azonban visszautasította azoknak a kérelmét, akik a rendezvény alatt élelmiszert vagy egyéb ,,relikviát" akartak árusítani.

Felborított közrend

A Királyért égnek a mécsek
A két nap alatt több utat egyirányúsítanak, illetve lezárják azokat az utcákat, amelyeken keresztül a menet halad. Eldőlt azonban, hogy Jimmy háza előtt nem vonul el a tömeg, amelynek sebességét a rendőrség ,,4,2 km/h-ra" saccolja. (A táv 4300 méter, amelyre alig több mint egy órát szánnak a szervezők - végzett bonyolult és ellenőrzésnek szánt számításokat az Index.)

Külön erre az alkalomra megnyitott parkolóplaccok nem lesznek, viszont táblák jelzik majd azt a kijelölt négy parkolási zónát, amelyben a szertartáson résztvevők parkolhatnak. Kardos János, a Budapesti Közlekedési Vállalat Forgalomellenőrzési Szolgálatának vezetőjének tájékoztatása szerint, ,,külön buszokat nem indít a BKV". Sűrítik azonban a HÉV-járatokat, amelyek 10 percenként járnak majd Csepel belvárosa és a Boráros tér között. Ezen kívül az 51-es, valamint a 48-as buszokat sűrítik, de ,,minden attól függően működik majd, hogy mekkora lesz a tömeg" - vette elejét a bizonytalankodó kérdéseknek Kardos. A BKV tartalék járművekkel és sofőrökkel várja a szombat reggelt.

Különvonat nincs, költség viszont van

Bölcsházi Sándor, a Magyar Állam Vasutak sajtószolgálatának vezetője lapunknak arról számolt be, hogy ,,ezidáig nem érkezett különvonatra igénylés, és az újságírókat leszámítva, senki sem érdeklődött a lehetőség iránt." Bölcsházi tájékoztatása szerint a hét közepéig lehet leadni a későn észbe jutott igénylést.

Orosz Ferenc úgy nyilatkozott, hogy a rendezéssel kapcsolatban felmerülő költségeket a család fedezi. Az RTL Klub, valamint a Time Warner Hungary, Jimmy lemezkiadója azonban lapértesülések szerint átvállalja, a szerény becslések szerint is több millió forintba kerülő szertartás költségét. A BKV azonban nem tudja, ki állja majd a cechet, mert most ,,a legfontosabb, hogy a feladatot jól meg tudjuk oldani".