Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jimmy a mi Dianánk

2001.01.04. 10:00
Játékfilm nem lesz Zámbó Jimmy életéről, viszont több emlékműsort és egy újabb könyv kiadását is tervezik a Király tisztelői. A zenei hagyaték sorsáról eddig még nem született döntés, de a baleset utáni riportok nézettségi mutatói szerint óriási érdeklődés várható az énekes munkássága és élete iránt. Az m1 kedd este megismételt interjúját minden negyedik magyar lakos nézte, és Réz András esztéta szerint már megkezdődött az ,,életmű újracsócsálása".
A Király balesete miatt szinte biztos, hogy nem készül el a Jimmy életéről szóló játékfilm - mondta az Indexnek Bodonyi László, aki az első Jimmy-önéletrajz szerkesztője. A film alapötlete már tizenkét éve felmerült, de akkor még senki sem látott fantáziát az ismeretlen énekes életének megfilmesítésében. A film forgatókönyve kész van, így jövőre el lehetett volna kezdeni a forgatást. - Ebből azonban már nem lesz semmi - zárta rövidre a témát Bodonyi.

Azonban már az idén könyvesboltokba kerülhet a Nemcsak dalban mondom el című könyv második része. A szerző jelenleg más témán dolgozik, a jövő héten kezdi el Lagzi Lajcsi és a Dáridó történetének megírását. Bodonyi szerint a Jimmyről szóló könyv folytatása csupán ezen munkák befejezése után kerülhet napirendre.

Hangban is, képben is

A fanatikus rajongók mécsesei Jimmy kerítésén
A Time Warner Hungary egyelőre nem foglalkozott Jimmy zenei hagyatékának kérdésével - nyilatkozta az Indexnek a kiadó. Pásztor László szerint ,,nem ez a legfontosabb" kérdés. (A MAHASZ TOP 40 Slágerlistán két hete a Karácsony Jimmyvel című album vezet.) Többórás emlékműsorral készül viszont az RTL Klub szombaton este, a Vigadó showműsor korábbi időpontjában, amelybe mindenkit szeretnének meghívni, aki közel állt az énekeshez. A show január 11-re tervezett adását levették a műsorról.

- Nagy megdöbbenéssel értesültünk az esetről, és mondhatom, hogy nincs senki az adó dolgozói között, akit ne rázott volna meg a hír - nyilatkozta az Indexnek Szabó-Stein Imre, az RTL Klub kommunikációs igazgatója. Az Index úgy tudja, hogy Jimmynek még nem volt új, írásos szerződése a csatornával.

A halott sztár az értékesebb

- Jimmy a mi Dianánk - elemezte a helyzetet az Indexnek Réz András. Az esztéta szerint a producernek a halott sztár értékesebb, mint az élő, mert annyi bőrt húzhat le róla, amennyit nem szégyell, és egyszerűen nem tévedhet. ,,Nem véletlen, hogy itt már elsősorban üzleti szempontok dominálnak." - mondta Réz András.

-Nagy valószínűséggel hamarosan kiadják az Emlék CD-t, a Király CD-t, megjelenik a Jimmy szerelmes dalainak válogatása, és legvégül a Király búcsúzik. Réz András szerint ez természetes folyamat, és a világ szórakoztatóiparában megszokott dolog. Az emlékműsorokat már most beharangozták, de várható egy emlékkoncert is, ahol a pályatársak fogják elénekelni a dalait, és bizonyára több intézmény is felveszi majd a nevét. Elsősorban lokálok és discók - jósolta a következményeket az esztéta. ,,Lehet, hogy ironikus, de ennek ellenére létező jelenség", mint Uhrin Benedek legendája.

Dupla élet

A közönségnek szüksége van sztárokra, és Jimmy olyan igényeket szolgált ki, amelyre vevő volt a '60-as, '70-es évek tánczenéit szerető középgeneráció.

- Az azonban már más kérdés, hogy valaki hogyan tudja feldolgozni a sztárságát. Jimmy nem tudta megduplázni magát - sztárimágó és civil -, egyben volt, és ennek volt a jele a sűrűn előkerülő fegyver is, amely a bizonytalanságot sugallta. De ezt a sztárságot csak úgy lehet túllélni, ha megduplázza magát az ember.

- Túl fáj ez nekem - mondta Kocsisné Kis Ibolya, a Hotel Zámbó Jimmy vezetője, aki egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, hogy a közeljövőben megváltoztatják-e a hotel nevét, és annak profilját. Az azonban biztos, hogy szerda délután kegyeleti megemlékezést tartottak Miskolctapolcán, ahol a rajongók tovább szaporították a szálloda előtt elhelyezett mécseseket és virágokat.

A hotelvezető nemcsak rajongója, hanem barátja is volt az elhunytnak, így - saját bevallása szerint - nem tud a jövőre gondolni.