Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Nem aranyból készült Kádár feleségének urnája

2007.05.08. 18:41
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. most tisztázta: Kádár János feleségének urnája nem aranyból készült. 1992-ben 3640 forintba került.

Az elterjedt hírekkel szemben nem aranyból készült Kádár János feleségének, Tamáska Máriának az urnája, közölte Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Mint írják: az a téves információ terjedt el - és ez a rendőrségi megnyilatkozásokban is helyet kapott -, hogy Kádár János feleségét arany urnában helyzeték örök nyugalomra.


Ezzel szemben az urna aranyszínűre festett fémből készült. Az urna ára a temetés idején, 1992-ben 3640 forintba került, "az akkori árviszonyokhoz képest a magasabb árkategóriába tartozott" - írják közleményükben. Megjegyzik: egyébként a meglévő "aranytalpas" megnevezésű urna mintadarabját a rendőrség lefoglalta.

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. Bővebben a történtekről.

A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szombat kora reggelre helyreállította Kádár János síremlékét, a volt pártvezető maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket. Bővebbenaz eseményről.