Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem aranyból készült Kádár feleségének urnája

2007.05.08. 18:41
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. most tisztázta: Kádár János feleségének urnája nem aranyból készült. 1992-ben 3640 forintba került.

Az elterjedt hírekkel szemben nem aranyból készült Kádár János feleségének, Tamáska Máriának az urnája, közölte Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Mint írják: az a téves információ terjedt el - és ez a rendőrségi megnyilatkozásokban is helyet kapott -, hogy Kádár János feleségét arany urnában helyzeték örök nyugalomra.


Ezzel szemben az urna aranyszínűre festett fémből készült. Az urna ára a temetés idején, 1992-ben 3640 forintba került, "az akkori árviszonyokhoz képest a magasabb árkategóriába tartozott" - írják közleményükben. Megjegyzik: egyébként a meglévő "aranytalpas" megnevezésű urna mintadarabját a rendőrség lefoglalta.

A Fiumei úti sírkertben szerdán délelőtt fedezték fel, hogy ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta. Bővebben a történtekről.

A rendőrség, amely rongálás miatt indított eljárást, pénteken kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. szombat kora reggelre helyreállította Kádár János síremlékét, a volt pártvezető maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, és helyreállították a síremléket. Bővebbenaz eseményről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?