Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Titokban kerültek vissza a sírba Kádár megmaradt csontjai

2007.05.05. 08:38
A rendőrség az utolsó DNS-vizsgálatot is elvégezte Kádár János megmaradt földi maradványain, így szombat reggelre titokban visszahelyezték a sírba a csontokat. A művelet hatvanezer forintba került, ha előkerülnek a hamvak és Kádár Jánosné urnája, akkor néhány óra alatt vissza lehet rakni a sírboltba. Az újratemetni akaró Munkáspárt felháborítónak tartja a titkos helyreállítást, azért is, mert "Kádár feje még hiányzik".

Szombat reggelre visszahelyezték Kádár János megmaradt csontjait a Kerepesi temetőben lévő sírhelyére.

Hét órakor Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Simóka Kálmánné, a temetkezési vállalat vezérigazgatója az egykori pártfőtitkár sírjánál beszélgetett a helyreállításról. A sír körül viszonylag nagy terület még mindig le van zárva, a környéken sok a biztonsági őr. A sírhoz a látogatók még nem tudtak közel menni, a fotósokat némi alkudozás után engedték oda.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A főpolgármester-helyettes nem nyilatkozott az újságíróknak, így arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy a rendőrség által vizsgált földi maradványokat azért helyezték vissza ilyen váratlanul, hogy elejét vegyék a Munkáspárt úgynevezett újratemetési kezdeményezésének.

A Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója az Indexnek elmondta: a sír helyreállítási költsége hatvanezer forint volt. Ha megkerülnek Kádár ellopott maradványai és felesége urnája, akkor „egy fél délelőtt” vissza lehet majd helyezni a sírba, jelentős összegbe az a művelet sem fog kerülni.


Az őrséget a temetőben este 8 és reggel 7 óra között megháromszorozták, bár az 56 hektáros temetőt még így is nehéz őrizni. Hagyó főpolgármester-helyettes június 30-ra kérte Simókánétól, hogy dolgozza ki a kiemelten fontos kegyeleti helyek őrzésének szakmai és pénzügyi feltételeit, ehhez pluszpénzeket is biztosít a főváros vezetése.


A temetkezési intézet már most is 160 millió forintot költ a 15 temetője őrzésére. Simókáné szerint ez nonszensz, hiszen a világhírű Pére-Lachaise temetőt, számos világhírű művész, tudós végső nyughelyét mindössze egy portás őrzi, mégsem szoktak hasonló esetek előfordulni.

Simókáné szerint a sietséggel nem a Munkáspárt újratemetési akcióját akarták megakadályozni, egyszerűen nem akarták, hogy egy kegyeletsértő gödör tátongjon az egykori kommunista vezető sírhelyén, és elejét akarták venni a katasztrófaturizmusnak is.

A rendőrséga csontokon pénteken még elvégzett egy DNS-vizsgálatot, tovább már nincs szükségük a hamvakra.


Még keresik a sírrablókat

A rendőrség – egyebek között egy kétmillió forintos nyomravezetői díj segítségével – keresi az ismeretleneket, akik szerdára virradó reggel feldúlták a volt pártvezér Nemzeti Pantheonban lévő síremlékét. Az elsőre csak sírrongálásnak tűnt esetet követően csak a tüzetesebb vizsgálat után derült ki: a sír feldúlása és a munkásmozgalmi pantheonra festett "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat" felirat pingálásán túl az elkövetőek elvitték Kádár csontjait és a felesége hamvait tartalmazó urnát is. Az esetet minden hazai politikai erő elítélte, csak a szélsőjobboldal fogadta megértéssel.

Felháborodott a Munkáspárt

Újratemetni viszont csak a szélsőbaloldal akart, amire most már nincs lehetőség. Azt akartuk, hogy ne legyen politikai versenyfutás a sír helyreállítása körül, Gyurcsányék másképpen döntöttek, és titokban elföldelték a megmaradt maradványokat – ezt Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke mondta lapunknak, a párt a sírhelynél tartott, szombat délelőtti megemlékezésénél. Azért is felháborító, hogy most a megmaradt csontokat visszahelyezték, "mert a maradványok nagyobb része, köztük Kádár János feje még hiányzik" - tette hozzá a pártelnök.

A Munkáspárt közleményt is kiadott, eszerint a sír helyreállításának módjáról és időpontjáról nyilvánvalóan politikai döntés született. Ez azt mutatja, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig, 18 évvel halála után is, rettegnek Kádár Jánostól - hangsúlyozta a Munkáspárt közleménye. "A döntés embertelen és tisztességtelen, azt jelzi, hogy a szocialisták és a liberálisok uralma alatt a gátlástalanság, a gyengébb legázolása, az emberek hivatásszerű félrevezetése hivatalos politika lett. Ennek a kormánynak pedig mennie kell!" - zárul a közlemény. A Munkáspárt korábban levélben jelezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Demszky Gábor főpolgármesternek, hogy szeretnék újratemetni Kádár Jánost, mert úgy vélik: arra csak a pártnak van erkölcsi és politikai alapja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?