Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Deésy hatvanmillióra perli Torgyánt

2001.04.05. 09:06
Pénteken kezdődik a Fővárosi Bíróságon az a polgári per, amelyben a kazettaügyet kirobbantó Deésy Géza jó hírnevének megsértése miatt hatvanmillió forint kártérítést követel Torgyán Józseftől. Az FKGP elnökét a kazettaügyre reagáló közleménye miatt perelte be a "koronatanú". A kazettabotrány legújabb fejleménye, hogy a Fővárosi Főügyészség két hónappal meghosszabbította a nyomozást Torgyán Attila ügyében.
A Fővárosi Bíróság pénteken kezdi tárgyalni azt a polgári pert, amelyet Deésy Géza indított Torgyán József ellen jó hírnevének megsértése miatt - számolt be szerdán a Népszabadság. A vállalkozó az úgynevezett kazettaügy kirobbantója, és ő készítette azt a magnófelvételt, amelyen a hárommillió forintos, Torgyán Attilának szánt kenőpénz célba juttatását tisztázzák.

Ha villát épít, kártérítést is fizessen!

A koronatanú Torgyánnak a botrány kirobbantása után közvetlenül kiadott, február 1-jei közleményét sérelmezi, amelyben a volt földművelésügyi miniszter a következőképp reagált a kazettaügyre: "Deésy Géza nem pártatlan koronatanú, hanem a politikai ellenfeleim által létrehozott lejárató, hamisan vádoló csoport vezetője, aki ez év januárjában hivatalom titkárságvezetőjét is megzsarolta, és aki lejáratásom érdekében egyéb bűncselekmények elkövetésével is alaposan gyanúsítható. Így az Agrárinnovációs Kht. iratainak ellopásával, valamint olyan hamis banki átutalásokkal, amelyek több személyt érintőleg alkalmasak lehettek volna újabb Népszava-rágalmak megfogalmazásához".

Torgyán kijelentései alaptalanok, amelyek alkalmasak jó hírnevének és becsületének csorbítására - állítja a vállalkozó, aki korábban a kisgazda pártelnök korábbi bizalmasa. Deésy keresetében azzal érvel a hatvanmilliós kártérítési összeg mellett, hogy aki ilyen értékben üres telket tud vásárolni, és liftes villát tud építeni, az nyilvánvalóan olyan anyagi helyzetben van, hogy meg tudja fizetni a kártalanítás összegét is.

Tovább nyomoznak az ügyben

A Fővárosi Főügyészség kedden meghosszabbította a nyomozás határidejét Torgyán Attila ügyében - értesült a Magyar Hírlap. A kisgazda pártelnök fiának védője szerint semmilyen új eredmény nem várható a hosszabbítástól, a befolyással üzérkedés ugyanis nem szerinte valósult meg, ezért azt a továbbiakban sem fogja tudni bizonyítani a hatóság. Bánáti János arra számít, hogy megszüntetik az eljárást.

A főügyészség szóvivője, Borbély Zoltán azt közölte a napilappal, hogy az ügyészség nem köteles tartalmi indoklással ellátni a nyomozás meghosszabbításáról hozott határozatot. A nyomozás határideje a kéthónapos tartam után pénteken járt volna le, és az ügyben további lépésekre van szükség, az új határidő június elejéig tart.