Ágnes
-1 °C
2 °C

Sorsdöntő összecsapás előtt a kisgazdák

2001.02.27. 13:02
Áder János parlamenti házelnök hétfőn Bánk Attilával tárgyalt, jelezvén, hogy Torgyán Józseffel szemben őt ismeri el frakcióvezetőnek. Az azonban csak a csütörtöki közgyűlésen dől el, hogy a kisgazdák kit tekintenek a jövőben a képviselőcsoport vezetőjének. A tanácskozáson az előzetes csatározások ellenére beszámol az FVM-nél megindított vizsgálatokról Boros Imre, a tárca - véglegesítésre is esélyes - ideiglenes irányítója is. A frakcióközgyűlés előtt az enyhülés jelei mutatkoznak a kisgazdáknál: Torgyán levelet írt Bánknak és találkozott a kegyvesztetté vált korábbi tanácsadóval, Tímár Györggyel. Keddi lapszemlénk a kisgazda saga legújabb fejleményeiről.
Sorsdöntő frakcióközgyűlésre készülnek a kisgazdák. A csütörtöki tanácskozáson minden bizonnyal összecsap a két szárny, a Torgyán Józsefhez hű honatyák és a Bánk Attila vezette ,,platformosok". Jelenleg Bánk és Torgyán is a képviselőcsoport vezetőjének tekinti magát. A csütörtöki ülés dönthet a frakcióvezető személyéről.

Áder Bánkot tekinti frakcióvezetőnek

A házelnök már állást foglalt abban a kérdésben, hogy kit tekint az FKgP-frakció első emberének. Áder János parlamenti házelnök hétfőn ugyanis Bánk Attilával tárgyalt, jelezvén, hogy Torgyán Józseffel szemben őt ismeri el frakcióvezetőnek - adták hírül a keddi lapok. Bánk Attila biztos abban, hogy 2002-ig ő irányítja a kisgazda képviselőcsoportot. ,,Fel sem merült bennem és Áder Jánosban sem, hogy nem frakcióvezetőként tárgyal velem, más pedig nem volt a szobában" - jelentette ki Bánk a megbeszélés után. Áder János a házbizottsági meghívót is Bánk nevére címezte a napokban.

Enyhülés vagy torgyáni taktikázás

Balogh Gyula, az FKgP szervező főtitkára - akiről felreppent, hogy Torgyán leváltotta a Szabolcs megyei szervezet éléről, amit aztán a felek cáfoltak - úgy véli, hogy a frakció március elseji közgyűlésén kizárások nélküli megegyezés születik majd. A sordöntőnek tekintett tanácskozás előtt enyhülésként értékelik a keddi lapok, hogy Torgyán József levelet írt Bánk Attilának, majd személyesen kereste föl Tímár Györgyöt, volt tanácsadóját - írta a Magyar Hírlap. A pártelnök az utóbbi hetekben több alkalommal élesen bírálta Tímárt, akit kisgazda információk szerint többször is a kizárás veszélye fenyegetett.

Amennyiben csütörtökön Torgyán nem tudja elérni Bánk leváltását - a képviselőcsoport élére pedig nem választják meg jelöltjét, Szentgyörgyvölgyi Pétert -, a kisgazda pártelnök várhatóan úgy ,,köti meg" a frakcióvezető kezét, hogy a frakcióvezető-helyettesi posztokra kivétel nélkül a bizalmasait választatja meg. Atyánszky György kisgazda képviselő a Népszabadságnak azt mondta, hogy csütörtökön ,,egyszer s mindenkorra" egyértelművé kell tenni, ki az FKgP frakcióvezetője. ,,Az ülésen indítványozom, hogy Bánk Attila kérjen titkos bizalmatlansági szavazást maga ellen" - mondta Atyánszky.

Vihar a Boros-beszámoló körül

A frakcióközgyűlésen annak tisztázásán kívül, hogy ki is vezeti a képviselőcsoportot, a másik sarkalatos kérdés Boros Imre ideiglenes tárcavezető beszámolója lesz az FVM-nél szerzett első tapasztalatairól, illetve az elindított vizsgálatokról. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter meg akarja akadályozni Boros beszámoltatását. Bánk Attila szerint a frakció ülésének napirendjén a pártelnök vétója ellenére is szerepel Boros Imre megbízott agrárminiszter meghallgatása.

Az általános frakcióvezető-helyettes szerint azonban a vita nem arról folyik, hogy az ülésen meghallgassák-e Boros Imrét, hanem arról, hogy ez a téma van-e olyan fontos, hogy az legyen az első napirendi pont. A miniszter a Népszabadság értesülése szerint maga is úgy készül, hogy csütörtökön beszámol az FVM elmúlt kétéves működéséről.

Szabadi nem tett nyilatkozatot

Az ideiglenes agrárminiszter lehet az FVM végleges vezetője is a Népszava értesülései szerint. Boros Imrét a Fidesz vezetői is elfogadhatónak tartják, mert bár a kisgazdapárt jelöltje, nem tartozik Torgyán József feltétlen hívei közé. Ismert, hogy vizsgálatot indított a tárcához tartozó cégeknél, és részt vett a kisgazdafrakción belüli polgári platform megalakításában. Amennyiben Torgyán belemegy Boros véglegesítésébe, Orbán Viktor meghagyná a jogot a pártelnöknek arra, hogy ő jelölje a Phare-minisztert (ezt a posztot jelenleg Boros Imre tölti be).

A Boros Imre által elkezdett vizsgálatokhoz kapcsolódik, hogy meghiúsult Szabadi Béla, a FVM volt politikai államtitkárának hétfőre tervezett jognyilatkozat-tétele. A volt politikai államtitkár ugyan megjelent a minisztériumban, de közölte, hogy csak jogi képviselője jelenlétében ad jognyilatkozatot, ügyvédről viszont nem gondoskodott. Szabadi kifogásolta, hogy előzetesen nem ismerhette meg a megválaszolandó kérdéseket. Boros Imre megbízott miniszter szóvivője hangsúlyozta, hogy a volt államtitkárnak csak olyan kérdésekre kellett volna válaszolnia, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak korábbi beosztásával. Párttársa arról faggatta volna Szabadit, hogy politikai államtitkárként miért rendelt hatáskörébe közigazgatási államtitkári feladatokat.

Újabb vizsgálat bizonyítja a KGI pazarlását

Az újabb ellenőrzés több pontban megerősítette a Környezetgazdálkodási Intézetnél a korábbi vezető, Mujzer János feljelentésében foglaltakat - adta hírül a Magyar Hírlap. Pazarlás, jogcím nélküli kifizetések, több tucat megfelelő végzettség nélküli személy vezető pozícióban való alkalmazása, indokolatlan jutalmazása, a Szófia utcai székház méregdrága (évi 70 millió forint) bérleti díja miatt mindkét vizsgálat elmarasztalta az FVM mellett a kisgazda botrányok másik melegágyának tartott Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó intézetet. Bender Alajos, a KGI miniszteri biztosa elmondta, nem fedik le egészen egymást, de vannak közös metszetei a KGI-nél végzett vizsgálatoknak.

Az államháztartásnak különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett sikkasztás, hűtlen kezelés gyanújával Mujzer János, a KGI korábbi igazgatója tavaly októberben tett feljelentést a Fővárosi Ügyészségen - emlékeztet a Magyar Hírlap. Az intézet Mujzer előtti vezetői Pepó Pál időszakában a számviteli fegyelem, a gazdálkodási előírások megsértésével több százmillió forint kárt okoztak az államnak, valamint az FKgP káderelhelyező hivatalaként működtették a KGI-t azzal, hogy képesítés nélkül - több esetben nem létező posztokra - vettek fel kisgazda kötődésű embereket.

Székely újra jelentkezik

Cáfolja a letartóztatott Székely Zoltán állításait a húszmilliós vesztegetési ügy koronatanúja, Balla Dániel - írja a Világgazdasűg keddi száma. A volt kisgazda honatya azt mondta, a február 1-jei szembesítés során kiderült, hogy az addig fennen hirdetett hangfelvételek az ügyészi nyomozóknál megsemmisültek. A vállalkozó állítása szerint azonban a szembesítésen részleteket olvastak fel Székelynek a tavaly október 3-án, egy görög étteremben készült titkos felvétel legépelt hanganyagából.

A nyomozók arra keresték a választ, hogy a "dokumentumokról" szólva a beszélgetés során miért százalékokban határozták meg a mértékegységet. Balla Dániel a Világgazdaságnak kijelentette: ennek a felvételnek a hanganyagát maga is hallotta. Elmondása szerint a szembesítésre elsősorban az első találkozáson történtek miatt került sor, mert arról nem készült titkos felvétel. Az Index is beszámolt róla korábban, hogy a kisgazdapárt vállalkozói tagozatának korábbi vezetőjét október 12-én húszmillió forint kenőpénz átvételén kapták.