Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Nyolcan pályáznak Torgyán posztjára

2002.05.03. 17:59
Torgyán József nélkül tartják meg a pártelnökkel szemben álló kisgazdák szombaton országos nagyválasztmányi ülésüket. A gyűlés után felálló új elnökség azt tervezi, hogy kizárja a párt soraiból Torgyánt. A posztjához ragaszkodó elnök viszont úgy véli, nem jogszerű a választmány összehívása, így annak egyetlen döntése sem lehet törvényes.
Torgyán József ellen fegyelmi eljárás indítását és a politikus Független Kisgazdapártból való kizárását tervezi az FKGP szombaton megalakuló új elnöksége. Deák József, a párt főügyésze pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: az új nagyválasztmány Torgyán József pártelnök minden, április 7-ét követő intézkedését hatályon kívül helyezi.

Ki hívhatja össze a nagyválasztmányt?

A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Torgyán Józseffel szemben álló kisgazda vezetők szombaton tartanak nagygyűlést és nagyválasztmányt, amelyen új elnökség megválasztását tervezik. A kisgazda politikus elmondta, hogy a fórum összehívásáról a főtitkár is rendelkezhet, aki az elnök akadályoztatása esetén pártelnöki jogkört is gyakorolhat. Deák József jelezte: a nagygyűlést és a nagyválasztmányt Gyimóthy Géza főtitkár hívta össze, elnöki jogkört gyakorolva.

Elnökségi határozat helyezte pozícióba Gyimóthyt

Van egy elnökségi határozat, amely felhatalmazta a főtitkárt az elnöki jogkör gyakorlására, mivel Torgyán József az elnökség üléseit három hónapja nem hívja össze, ami pártalkotmány-ellenes, továbbá kizárta az elnökséget a székházból, ami akadályoztatás. Az elnökség április 11-én úgy döntött, hogy ez olyan akadályoztatás, hogy a főtitkárt kell felhatalmazni az elnöki jogkör gyakorlására - mondta Deák József.

Arra a felvetésre, hogy Torgyán József már korábban bejelentette a Fővárosi Bíróságnak, hogy nem tekinthető jogszerűnek a nagygyűlés és a nagyválasztmány, a főügyész azt mondta: tudnak róla, és számítanak arra is, hogy "Torgyán József kézzel-lábbal fog tiltakozni". Hozzátette: saját stratégiával rendelkeznek, számukra a kisgazdapárt a fontos, nem Torgyán József.

Négy komoly aspiráns a pártelnöki posztra

Deák József arról is beszámolt, hogy az FKGP elnöki posztjára nyolcan nyújtottak be pályázatot, és - a főügyész megfogalmazása szerint - közülük négy a komoly jelölt. Elmondta: Gyimóthy Géza főtitkár is a pályázók között van. A politikus tájékoztatása szerint az elnökség döntése értelmében a nagygyűlés és a nagyválasztmány ülése nem lesz nyilvános.

Torgyán bírósághoz fordult

A pártelnökkel szemben álló kisgazdák kezdeményezéséről Torgyán József korábban az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a pártalkotmány értelmében az országos nagyválasztmányt az FKGP elnöke hívja össze az országgyűlési választások hivatalos végeredményének kihirdetését követő hatvan napon belül. Hozzátette: június 15-ére írta ki a fórumot, és erről már tájékoztatta a megyei elnököket. Megjegyezte: ugyanakkor a Fővárosi Bíróságnak bejelentette, hogy nem tekinthető joghatállyal bíró rendezvénynek a szombati fórum.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!