Valér
-1 °C
0 °C

Kósa Lajos háromszor veri a sajtón vissza

2004.07.14. 14:28
Kósa Lajos most sajtó-helyregazítási pereket indítva kíván elégtételt venni a Népszava és a Népszabadság hasábjain őt ért támadások miatt. A nagy visszhangot kiváltó Sutka-levélről, és a hajdúsági megyeszékhely beruházásairól író lapok három perben ülnek az alperesi székben.
Szerdán három polgári peres ügyben is képviselteti magát a debreceni polgármester a Fővárosi Bíróság előtt: délelőtt a Népszabadság 2004. május 29-i cikke miatt indított sajtó-helyregazítási perben szerepelt mint felperes. Délután pedig két, másik perben is alperesként kell megvédenie magát a Népszava szerkesztőségének Kósa Lajossal szemben.

A debreceni polgármester nem jelent meg a délelőtti tárgyaláson, őt ügyvédje, Mancsinszky László, míg a Népszabadság szerkesztőségét Simics Iván képviselte. A felperesi keresetlevél szerint a Népszabadság kifogásolt cikkében ("Vizsgálat a Sutka-levél ügyében") valótlanul állították, hogy létezne egy Sutka Sándor dandártábornoknak, Hajdú-Bihar megye volt rendőrfőkapitányának tulajdonított levél. A lap erre alapozva állította azt, hogy a debreceni vagyonkezelő holding döntési jogkörrel rendelkező vezetői visszaéléseket követtek el, és Kósa Lajos mint e gazdasági bűncselekmények koordinálója keveredett gyanúba. Mivel a levél a felperes álláspontja szerint hamisítvány - ezt Nagy Kálmán hajdú-bihari főügyész kijelentésére alapozzák -, a helyreigazítási kérelemnek helyet kell adnia a Népszava közléseire hagyatkozó Népszabadságnak is.

Tipográfiai kérdés

Az alperes Népszabadság jogi képviselője szerint egyfelől Kósa Lajosnak mint felperesnek nincs is "kereshetőségi joga", mert a helyreigazítási kérelem első pontja szerint a holding a sértett, így jogi személyként a vagyonkezelő rt. indíthatna pert. Másrészt az ominózus Sutka-levél igenis létezik, feloldották államtitokká minősítését is, és megtalálható Salgó László országos rendőr-főkapitánynál, amit a belügyminiszter azóta megerősített. A védő át is adta a bíróságnak a dokumentum kétoldalas másolatát.

A kereset elutasítását kérő védő utalt arra is, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg is nyomoz ismeretlen tettes ellen a vagyonkezelőnél történt visszaélések ügyében. Az ügyvéd mindezzel kapcsolatban rámutatott arra is, hogy egy folyamatban lévő büntetőeljárásról való beszámolás nem lehet sajtóhelyreigazítási per tárgya. A Népszabadság ügyvédje végül indítványozta, hogy a Fővárosi Bíróság keresse meg az Országos Rendőr-főkapitányságot, és kérjen nyilatkozatot a kérdéses levél létezéséről és tartalmáról.

Kósa Lajos ügyvédje szerint a levél hamisítvány, és ezt bizonyítja, hogy a Népszabadság védője által most bemutatott dokumentum kétoldalas, míg a Népszavában "eredetiként" közölt levél egyoldalas volt. Az alperes védője szerint ez csupán tipográfiai, szerkesztési kérdés, tartalmilag szóról szóra egyezik a két irat. Rendőrségi hatáskörben keletkezett irat hű idézésével pedig nem követ el bűncselekményt egyetlen sajtótermék sem - érvelt a Népszabadság ügyvédje.

Folytatás szeptemberben

A bíróság szeptemberre halasztotta az ügy tárgyalását, ugyanis helyt adott az alperesi indítványnak, és kéri majd az ORFK-tól a Sutka-levélre vonatkozó nyilatkozatot.

Délutánra még két tárgyalást tűztek ki a Fővárosi Bíróságra; a két sajtó-helyregazítási perben a Népszava az alperes, míg a debreceni polgármester a felperes. A Sutka-levél miatt indított perben azonban nem kapta meg az alperes a bírósági idézést, így feltehetőleg egy másik alkalommal kezdődik a tárgyalás. A nemrég felépült Debreceni Jégcsarnok körüli állítólagos visszaélésekről szóló május 7-i Népszava cikk miatt indított per kora délután veszi kezdetét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!