Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kuncze felülbírálná a zengői radar terveit

2004.04.05. 14:28
Nem érdemes presztízs okokból ragaszkodni egy rossz döntéshez, mondta a parlamentben hétfőn, napirend előtti felszólalásában Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. A honvédelmi miniszter szerint az ország biztonsága legalább olyan fontos, mint a természetvédelem. A leendő helyszínről a kormány tárcaközi bizottsága dönt. Hétfőn a kivitelező bejelentette: nem folytatja a radarállomás előkészületi munkálatait.
A zengői radarépítés nem a honvédelmi tárca, hanem az egész ország ügye, mondta az Index tudósítójának Juhász Ferenc honvédelmi miniszter hétfőn a parlamentben. A Honvédelmi Minisztérium a héten egyeztetést kezdeményez a környezetvédelmi tárcával a lokátorépítésről, miután Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter bírálta a beruházást.

Juhász szerint "nem szakmai, hanem politikai döntés születik" az ügyben. "Jelenleg a déli határ mentén háromezer méter alatt nem ellenőrizhető a repülés. "El kell dönteni, hogy a biztonság vagy a bazsarózsák fontosabbak" - nyilatkozta a miniszter, aki szerint "importált környezetvédők és szakmai köntösbe bújtatott politikai aktivisták" tiltakoznak a radarépítés ellen.

Bizonyos változások

A Zengőre telepítendő radar a parlamentben napirend előtt is téma volt. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője felszólalásában a környezetvédők szempontjait tartotta elsődlegesnek. Az 1995-ös döntés után "bizonyos változások álltak be" a környezetvédelemben. Egy 2003. áprilisi EU-direktíva szerint a természetes értékeket a saját természetes élőhelyükön kell megőrizni. Bánáti bazsarózsa EU irányelvei között is kiemelt jelentőségű, ezt, Kuncze szerint, a magyar döntéshozók nem hagyhatják figyelmen kívül.

Az SZDSZ elnöke emberi jogi szempontból is megkérdőjelezi, hogy a Zengő alkalmas-e radarállomás építésére. "Az egészséges környezethez mindenkinek joga van, az utánunk következő generációnak is" - mondta Kuncze és utalt Bős-Nagymarosra: "talán hozott annyit a rendszerváltás, hogy a döntéshozók képesek a döntések felülbírálására, nem ragaszkodni presztízs okokból egy rossz döntéshez." A frakcióvezető helyesli Persányi Miklós fellépését.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter válaszában kevésbé keményen fogalmazott, mint az ülés előtt. "Kecsegtető lehetőség lenne vitatkozni, de nem teszem" - mondta. Szerinte két fontos érdek, a természetvédelemé és az ország biztonságáé ütközik a vitában. Ez utóbbi "legalább olyan fontos".

Hétfőn leálltak a munkagépek

Szerdán Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: tárcaközi bizottság alakul, hogy megvizsgálja: a Zengőre tervezett radaron kívül lehetséges-e egyéb megoldás az ország délnyugati részének védelmére. A tüntetők február közepén megakadályozták, hogy a kivitelező engedélyezett fakivágást hajtson végre a radarállomás tervezett helyszínén.

Hétfőn a kivitelező bejelentette, hogy felfüggeszti a Zengőre tervezett radar előkészítő munkálatait.