Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Révész Máriusz feljelentette Gergényit és Benét

2006.11.02. 13:19
Csütörtökön megtette feljelentését Révész Máriusz, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, a párt egykori szóvivője, akit október 23-án súlyosan bántalmaztak a tömegoszlatásra parancsot kapó rohamrendőrök.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak benyújtott feljelentés szerint Révész Máriuszt a Síp utcában, a Libri könyvesbolt környékén bántalmazták a rendőrök. Révész javarészt szemtanúk leírására hagyatkozik, mivel elvesztette eszméletét - legalábbis korábbi nyilatkozataiból ez derül ki.

Az életét köszönheti

Az Indexhez is eljuttatott feljelentésben az áll, hogy "a rendőrök körbeállnak egy embert, megverik amikor az már a földön fekszik, majd az egyik rendőr hátra kíséri. Ez valószínűleg én lehettem, mert egy angol fényképész jóval a kordon mögött egy rendőr társaságában készített rólam néhány fényképet. A rendőr kezében ott volt a gumibot, de amikor látta, hogy több fényképész is a helyszínre ért, inkább továbbállt. Könnyen lehet, hogy az életemet köszönhetem ennek az angol fotósnak. Ekkor már teljesen öntudatlan voltam [...]"

Az Index birtokában lévő képeken valóban jól látszik, hogy Révész mélyen a rendőri sorfal mögött áll, feje csurom vér, mellette egy sisakos rendőrt látni hátulról, övébe tűzött tonfával.


Az életmentő fényképek

Révész Máriuszt végül rendőrautóval vitték a "műveleti területről" előbb a Markó utcába, majd onnan a Péterfy kórházba. "Teljesen kába voltam, körülbelül éjféltől tudom visszaidézni az eseményeket" - áll a feljelentésben. A kórházban megállapították, hogy egy fejsérülése, egy lapockatörése és több más kisebb sérülése van a fideszes politikusnak, aki szerint a rendőrök öntudatlan állapotában verték meg, hiszen a karjain nincsenek védekezésre utaló sérülések.

Révészt képviselő Futó Barnabás ügyvéd ismeretlen tettesek ellen tett bűnvádi feljelentést "bántalmazás hivatalos eljárásban" és "aljas indokból vagy célból valamint védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés" miatt.

Bene és Gergényi felelős

Révész Máriusz egyúttal Bene László országos rendőrfőkapitányt, és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt is feljelentette pszichikai bűnsegédként elkövetett bűncselekény, valamint bűnpártolás miatt. Révész az Indexnek úgy fogalmazott, hogy "meggyőződésem, hogy a rendőri brutalitás elfajulásáért őket sokkal nagyobb felelősség terheli, mint a közrendőröket".

Révész szerint ugyanis a két rendőri vezető még a szeptember 19-22-i "rendőri túlkapásokat sem vizsgálták ki, ítélték el" ami "a későbbiekben egyértelműen szándékerősítőleg hatott az intézkedő rendőrökre". A feljelentés úgy fogalmaz, hogy Bene és Gergényi "október 23-át követően is rendszeresen úgy nyilatkoztak, hogy jogszerűen és szakszerűen jártak el a rendőrök. Ennek megfelelően a fenti, velem szemben elkövetett bűncselekménnyel is egyetértenek, sőt belső vizsgálat indítását sem látják megalapozottnak."

Révész feljelentésében állítja, hogy a rendőrök Benéék felsőbb utasítására nem viseltek azonosító jelvényt, "biztatást és védelmet biztosított a törvénysértően eljáró rendőröknek", és tulajdonképp a későbbi büntetőeljárások meghiúsítása volt a cél.