Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Surranópályán előzött be Mikola

2006.03.13. 07:51
A Fidesz belső nyilvánosságát is meglepte, hogy a párt politikai vezérkarának tagjai helyett Mikola Istvánt emelte maga mellé Orbán Viktor. Miközben az oktatásügyet szimbolizáló volt pártelnök, Pokorni Zoltán például látványosan hátracsúszott az aktuális ranglétrát jelentő országos listán, a volt egészségügyi miniszter váratlanul a miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa lett.

Magyarázni tudják a Fideszben, de párttagok maguk sem igazán értik, hogy Orbán Viktor pártelnöknek miért éppen Mikola István egykori egészségügyi miniszterre esett a választása, amikor kevesebb, mint egy hónappal a választások előtt őt nevezte meg leendő helyettesének.

Egészségügyi program kidolgozó

A szombati bejelentés előtti utolsó pillanatokig csak néhány ember tudott arról, hogy Orbán nyilvánosságra hozza az általa megtervezett kormányzati struktúra egyik elemét, azt, hogy hatalomra jutása esetén kormányában lesz miniszterelnök-helyettes. Azt pedig még nagyobb titokként kezelték, hogy a posztra az 59 éves Mikola Istvánt szemelte ki a pártelnök. Orbán kizárólagos döntése azért is okozott fideszes körökben meglepetést, mert Mikola eddig az egészségügyi program kidolgozójaként néhány fellépésen kívül nem exponálta magát a választási küzdelemben, és nincs a párt egyéni országgyűlési jelöltjei között sem, sőt a KDNP-s ex-alelnök nem is tagja a Fidesznek.

Mikola nem keltett feltűnést

Mikola az elmúlt hetekben beszélt ugyan arról, hogy a Fidesz, győzelme esetén újra fogja pozícionálni az egészségügyet, ami a kormányzati struktúrában is változásokat jelentene, az egészségügyi szakpolitikus bejelentése azonban nem keltett különösebb feltűnést. A szombati választmányi ülésen pedig hivatalosan hasonló érvekkel indokolták meg "kinevezését". Orbán szerint helyettesének az lenne a dolga, hogy "szem előtt tartsa, miképpen lehetnek a magyar emberek egészségesebbek, mit kell tennünk, hogy tovább éljenek, hogy vitálisabbak legyenek (...), és hogy a magyar családok ne féljenek annyi gyermeket vállalni, amennyit szeretnének".

A Hazafias Népfronttól a Fideszig

Zoltán másképp gondolta
A "nemzet orvosával" szemben a "nemzet pedagógusa", Pokorni Zoltán nem kapott kitüntetett szerepet, sőt visszacsúszott, holott Mikola struktúraváltási víziójában az egészségügy mellett az oktatást is a kiemelt területek közé sorolta. Az alelnök és Orbán tagadja ugyan, hogy megromlott személyes kapcsolatuk, mégis szembetűnő, hogy Pokorni, aki bent van ugyan az Orbán által összeállított országos lista első tíz jelöltje között, 9. helyével jelentősen hátrább került korábbi pozíciójához képest (2002-ben 4. volt). Ráadásul Pokorni volt az egyetlen fideszes, akit a kampány ideje alatt "helyreigazított" a pártelnök. "Az lehet, hogy Zoltán így gondolja"- reagált volt minisztere ingyentankönyvekes ígéretére Orbán, aki gyorsan felülbírálva Pokornit, egy olcsóbb változatot "engedélyezett" csak. Pokorni pár nappal később ismét előállt az eredeti javaslatával.

Az ambiciózus Mikola a politizálását nem az Orbán-kormányban kezdte, bár a közvélemény a 2001-es miniszterré választása után ismerte meg. A Magyar Szocialista Munkáspárt szatellitszervezetében, a Hazafias Népfrontban az alelnökségig vitte, majd néhány év szünet után a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökeként tűnt fel 1994-ben, majd a Torgyán József kisgazdapártjának írt programot.

A sokak által öntörvényűnek tartott Mikolának miniszterként néhány hónap után meggyűlt a baja a Fidesz-frakcióval; egyik törvénytervezetének néhány passzusát leszavazták a parlament plenáris ülésén, és kifogásolták érdes stílusát is. A vérig sértett miniszter benyújtotta lemondását, Orbán azonban két államtitkárt mentett fel.

A család mindenekelőtt

2001 októberében mégis úgy tűnt, hogy Mikola Istvánnak meg kell válnia a miniszteri posztjától. A gyógyszerészek siófoki országos kongresszusa a Mikola család nagy sikerét hozta. A miniszter Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott - a gyógyszerészkamara véleményének megkérdezése nélkül - Mikola Bálint nevű öccsének.

Mikola István sógornőjének is megköszönték áldozatos munkáját, mert tíz éven keresztül könyvelt a társaságnak. Az emléklap mellé egy nizzai utat is kapott ajándékba. A gyógyszerészeti kongresszus sajtófőnöki feladatát Mikola Gergely, Mikola Bálint fia látta el. (Mikola Istvánnak nemcsak miniszterként, hanem még az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjeként sokat jelentett a család. A legfőbb ügyész szerint törvényességi szempontból aggályos szerződést kötött egy családjával kapcsolatban álló céggel.)

Sokat emlegetett kijelentése volt az is, hogy "a traumatológiai ellátás félkatonai körülmények között kell, hogy történjék, e téren semmiféle rebelliónak, demonstrációnak nincs helye". Ezzel válaszolt az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosainak nyilatkozatára, miszerint az alulfinanszírozás miatt az elvárhatónál lényegesen alacsonyabb szintű ellátásban részesülnek a betegek.

Az egészségügy alulfinanszírozottsága ellenére a nyilvánosságra került kormányzati fizetési lista azt mutatta, hogy Mikola az Orbán-kabinetben már 2001-ben is magasan pozícionált szerepet töltött be. A bérlista szerint az egészségügi tárca élén Orbán Viktor 8,9 milliós miniszterelnöki fizetésénél csak alig néhány százezerrel kereesett kevesebbet, ezzel a legjobban fizetett minisztere volt a kománynak.

Elemzők úgy gondolták, hogy az Orbán-kormányból csak azért nem penderítették ki sorozatos ügyei, kínos nyilatkozatai miatt, mert a választások közeledtével a Fidesz népszerűségének ártott volna egy újabb minisztercsere, ezzel a az egészségügyben átengedte volna a kezdeményezést az ellenzéknek. Mikola Istvánnak a Fidesz listáján elfoglalt mostani második helye arra utal, hogy más állhatott a háttérben.