Valér
-1 °C
0 °C

Bártfai szerint Stumpf intézte a Millenáris ügyeit

2002.10.08. 08:23
A Millenáris Park hasznosítására jelenleg még nincs kialakult koncepciója az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek, jóllehet a park új vezetője már elkészítette saját koncepcióját. A tulajdonosa számára az sem egyértelmű, hogy az Orbán-kormány mekkora összegből hozta létre a Kisrókus 2000 Kft. birtokába került csarnokokat és a parkban felépített korszerű stúdióépületet - írja a Népszabadság. A Magyar Hírlap értesülése szerint viszont Bártfai Béla, a MeH előző kormány idején volt államtitkára cáfolja, hogy ő irányította volna az intézmény ügyeit.
Az Orbán-kormány a millenniumi ünnepségek kezdetén kinyilvánította: a rendezvények végeztével az állam üzleti alapon hasznosítja a Millenáris Park területét, hogy az állami vagyonkezelő visszakapja azt a pénzt, amelyet a Ganz-terület rehabilitációjába befektetett.

Hattól tizenötmilliárdig

A Népszabadság szerint azonban mára bizonyossá vált, hogy nincs pontos adat arról, mennyi pénzt költöttek az ingatlanegyüttesre. A beruházás tervezett költsége hatmilliárd forint volt, a végső költés kormányzati források szerint nyolcmilliárd körül járt. Ehhez járultak a park működtetésébe, az Álmok álmodói című millenniumi kiállítás létrehozásába fektetett milliárdok. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az idén június elején összesen 15 milliárdos, pazarló és tisztázatlan költségről beszélt a Millenárissal kapcsolatban. Ugyanekkor, a működtetésre létrehozott Millenáris Kht. új vezetőjének, Mizsei Zsuzsának bemutatkozásakor az új ügyvezető igazgató és a kormányszóvivő egybehangzóan állították: a Millenáris Park utóhasznosítására, azaz eladására nem kerül sor.

Kiránthatják a talajt

A park mindazonáltal aligha maradhat olyan, mint amilyennek ma ismerjük, hiszen a Ganz Villamossági Művek felszámolásakor az egyik telekrészt - a mai Zöld Péter játszóteret - eladták. Ez ma az Apisolato Kft. tulajdona, és a cég korábban jelezte, az érvényes rendezési tervnek megfelelően iroda- és lakóépületeket kíván emelni a területen. A Kisrókus Kft. ez év végéig bérli a telket, 2003. június 30-án pedig lejár az az építési tilalom, amelyet a kerületi önkormányzat mondott ki.

A Népszabadság információi szerint a Medgyessy-kormány megbízásából dolgozó Mizsei Zsuzsa már elkészítette a park működtetésének hosszú távú koncepcióját. Ez 2006-ig a terület egyben tartásával számol, és az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kulturális rendezvények, kiállítások szolgálatába állítaná a területet. Az ÁPV Rt.-nél még nem zárult le annak megállapítása, hogy mire, hogyan költött el a cég mintegy nyolcmilliárd forint közpénzt. A park hasznosítására sincs még kialakult elképzelés.

Ki volt a főnök?

Bártfai Béla, a MeH volt államtitkára, akit várhatóan Berkecz Mária leváltott ügyvezető megsokszorozott végkielégítése kapcsán szintén hűtlen kezeléssel gyanúsít meg a rendőrség, a Magyar Hírlapnak azt állította, hogy a Millenáris Kht. ügyei Stumpf István, volt kancelláriaminiszterhez tartoztak. A lap szerint Bártfai azt üzente, hogy ő kizárólag Berkecz Mária felmentését intézte.

Stumpf: Bártfai intézte a Millenáris ügyeit

Valóban a kancellária felügyelete alá tartozott a Millenáris Kht., ám a társaság ügyeivel miniszteri felhatalmazás alapján Bártfai Béla közigazgatási államtitkár foglalkozott - tolmácsolta Stumpf István volt kancelláriaminiszter álláspontját a Fidesz sajtóosztálya. Közlésük szerint a volt miniszter arra már nem emlékszik, a Millenáris volt igazgatójának kinevezését ki írta alá.

Mint emlékezetes Berkecz Mária, a Millenáris Kht. 32 milliós végkielégítéssel távozott posztjáról a választások után május 18-án. A Magyar Hírlap értesülései szerint a rendőrök a végkielégítéssel kapcsolatban azért gyanúsítják hűtlen kezeléssel Berkeczet, mert munkaszerződésében eredetileg egyéves keresete szerepelt - ezt módosították a Bártfaival megkötött szerződésben háromévi bérére, s fejelték meg a tízmilliós "hallgatási díjjal", valamint egy Mitsubishi Galant gépkocsival.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!