Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az UD a Mol belső elhárítása volt az orosz támadás idején

2008.09.29. 13:02
Védelmi céllal telepített figyelő szoftvert a Mol kommunikációs rendszerére az UD Zrt. A magyar olajcég vezetése azért keresett technikai támogatást, mert a Mol feletti befolyás megszerzésére külföldről nagy erőket mozgató manőverek indultak, és a gyanú szerint házon belülről bennfentes információk kerületek az ellenérdekű gazdasági csoportok kezébe. A CIA rendszeréhez hasonló rendszerrel megadott szavakra lehetett keresni az alkalmazottak beszélgetéseiben és levelezésében.

A Mol Nyrt. feletti befolyás megőrzése érdekében hívták segítségül az UD-t, amikor a menedzsmentnek tudomására jutott, hogy az egyre keményebb külföldi érdeklődők információigényét valószínűleg a cég egyes alkalmazottai elégítették ki.

Politikai bevezető után üzleti szál

A két és fél hete kirobbantott megfigyelési ügy egyik legfontosabb - sokak szerint az egész szerteágazó és zavaros sztori magyarázatát jelentő - szála lehet az UD és a Mol közötti kapcsolat. A Hírszerzőn szivárgott ki pénteken, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága múlt heti zárt ülésén olyan, a titkosszolgálat által rögzített felvételeket is bemutattak, amelyek arra utaltak, hogy a cég vezetőinek tudomásuk volt a Mol-dolgozók "teljes körű telefonos és e-mail ellenőrzéséről".

A szeptember 11-én kezdődött megfigyelési ügyben most először került nyilvánosságra gazdasági hírszerzéssel kapcsolatos információ, bár az UD Zrt.-ről a már botrány kezdete óta tudható volt, hogy fő feladata, hogy felügyelje Csányi Sándor OTP-elnök (egyben a Mol igazgatótanácsi elnöke) cégeinek biztonságos működését, és Szilvásy György titokminiszter is számos alkalommal emlegetett üzleti érdekeket az UD tevékenységével kapcsolatban.

Erős orosz próbálkozás

Információink szerint cég a Mol akkor keresett technikai támogatást az önvédelemhez, amikor tavaly nyár elején váratlanul külföldiek elkezdték felvásárolni a részvényeit. A 2007. májusi orosz akció miatt a társaság szabad forrásai lekötésével és tőkéje átrendezésével reagált. A menedzsment egyes forrásai szerint a sokmilliárdos játszmában a külföldiek bennfentes információkhoz jutottak, ezért döntöttek úgy, hogy szigorítják a belső ellenőrzést.

Úgy tudjuk, hogy ezt az igényt tudta kielégíteni a Csányi-cégbirodalom elektronikus biztonsági rendszerét is fejlesztő UD Zrt. A Hírszerző forrásai szerint a hangfelvételek alapján a bizottság tagjai annyit tudtak meg, hogy Molnál informatikai betörést észleltek, amiről Simola József, a Mol társaságitámogatás-vezetője beszélt idén március 10-én Tóth Jánosnak, az UD egyik tulajdonosának.

Tóth Loss Istvántól, az UD informatikai szakemberétől kért tájékoztatást a betörésről, és ő még aznap referált főnökének a történtekről. A lehallgatások alapján tudható, hogy május elején Loss közölte Tóthtal, hogy a Mol informatikai rendszerében fut egy "naplózást végrehajtó alkalmazás", amelynek létéről az olajcégnél nem tudnak. Május végén ugyanő beszélt egy, a nyomozásban rögzített beszélgetésben "a Mol dolgozóinak teljes körű telefon- és e-mail ellenőrzéséről".

Nem juthat mindenki információhoz

Értesüléseink szerint az UD rendszere a Mol alkalmazottainak utólagos ellenőrzését tette lehetővé, CIA-nél alkalmazott szoftverekhez hasonló módon megadott szavakra lehetett keresni a beszélgetésekben és levelezésben. A kockázatok csökkentésére a szoftver korlátozta az illetéktelenek információhoz jutását is. A fejlesztés alatt álló szoftver végleges változatát, úgy tudjuk, az év vége előtt akarták elfogadtatni a Mol vezetőivel.

A Mol még nem kommentálta a nemzetbiztonsági bizottságtól kiszivárgott sajtóértesülést. Sőt a cég jelezte, hogy biztonságvédelmi kérdésekben nem is adhat ki információkat, ezért nem is várható, hogy hivatalosan elismerik az UD közreműködését a támadások elhárításában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?