Nyilvánosak lesznek a Schmidt Mária-féle viták

2007.01.25. 23:48
Nyilvánosak lesznek a jövőben a Schmidt Mária, Fricz Tamás és Lánczi András részvételével zajló eddig zártkörű tanácskozások - jelentették be az érintettek. A vitákra minden alkalommal a Fidesz elnöksége is meghívást kapott.

A Fidesz 2006 tavaszi választási veresége után a XXI. Század Intézet összesen hat alkalommal, mintegy hetven meghívott vendég, a hazai jobboldal hagyományos szellemi hátterét jelentő értelmiségiek részvételével olyan tanácskozásokat szervezett, amelyek célja a kialakult helyzet értékelése, a lehetséges válaszok kidolgozása volt - tette közzé közleményben Schmidt Mária, Fricz Tamás és Lánczi András.


Az elemző munka a résztvevők által közösen megjelölt témák mentén a választási vereség okaival, a követendő jobboldali stratégia kérdéseivel, valamint az "őszödi beszéd" nyilvánosságra kerülésével, illetve az annak következtében előálló helyzettel foglakozott.

Az elemzésben résztvevő politikusok és értelmiségiek szerint az önkormányzati választások után tovább nőtt a jobboldal felelőssége. "A Gyurcsány kormány reformnak nevezett kapkodó, átgondolatlan és összehangolatlan intézkedéseinek következtében bármikor kormányozhatatlanná válhat az ország. Szükség van tehát olyan szakmailag megalapozott programra, amely kivezetheti hazánkat a jelenlegi zsákutcából" - áll a közleményben.

Egy ilyen alternatíva kimunkálásához termékeny vitákra, érvek és ellenérvek ütköztetésére, sokak együttgondolkodására van szükség. Megfogalmazásuk szerint ezért folytatták zárt körben, a nyilvánosság kizárásával tanácskozásaikat, amelyre minden alkalommal meghívást kaptak a Fidesz vezetői is.

"Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a jobboldal vezető politikai pártjának nincs szüksége ennek a zártkörű elemző munkának az eredményeire, sőt, kifejezetten rossz szemmel tekint az értelmiségi műhely tevékenységére, úgy döntöttünk, hogy a tanácskozások sorozatát ebben a formában befejezzük" - írják. A tanácskozásokat a jövőben nyitottá és nyilvánossá tesszik.

Január 15-én írás jelent meg a Magyar Nemzetben arról, hogy új jobboldali párt alapítására készül Schmidt Mária; a nyilvánosan máig nem azonosított szerzőjű publicisztika a Terror Háza múzeum történész főigazgatóját az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyikének vezetőjeként nevezte meg.

"A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével" - fogalmazott a lap vélemény rovatában megjelent terjedelmes írás szerzője. Utalt arra, hogy Schmidt Mária tavaly decemberben írást közölt a Népszabadság című napilapban, és ebben "félreérthetetlenül utalt arra: Orbán Viktor nem lehet a továbbiakban a jobboldal vezetője".

Schmidt Mária hetek óta megbeszéléseket kezdeményez egy új jobboldali párt létrehozása érdekében a Fidesz politikusaival, polgármestereivel - írta a jobboldal mértékadó véleményformálóira hivatkozva a szerző, aki szerint az üzletasszony politikai szándékainak eléréséhez "a nagytőke képviselőiben lelt társakra".