Erzsébet
1 °C
4 °C

Szigorítaná a gyülekezési törvényt Takács Albert

2002.12.20. 14:33
Jogszabályban kellene rögzíteni azokat a kritériumokat, amelyek alapján a rendőrség megtilthat egy tömegrendezvényt - véli Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. A júliusi engedély nélküli tüntetéshullám kapcsán indult vizsgálat eredményeképpen Takács jónéhány szabályozást szigorítana, ugyanakkor meglátása szerint ezek nem szűkítenék a gyülekezési jogot.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint megérett a helyzet a - még a köztársasági alkotmány előtt született - gyülekezési törvény átgondolására. Takács Albert a július 12-én és az azt megelőző napokban tartott tömegdemonstrációk, különösen a július 4-i Erzsébet hídi tüntetés kapcsán hivatalból indított vizsgálatot. Az ombudsman a tömegdemonstrációk tartásával kapcsolatban felmerült problémákkal kapcsolatban javaslatokat, illetve ajánlásokat fogalmazott meg a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány részére.

Nem szűkülne a gyülekezési jog

- Nyilvánvalóvá kell válnia annak, hogy a rendőrség milyen összetett szempontrendszert alkalmaz a gyülekezési jog megtiltásával kapcsolatban - szögezte le az ombudsman. A rendőrségi kritériumrendszer - általa kívánatosnak tartott - jogszabályban történő rögzítése a rendőrhatósági döntések számonkérhetőségét szolgálná. Takács Albert javasolta a belügyminiszternek: kezdeményezze a gyülekezési törvény kiegészítését egy felhatalmazó rendelkezés beiktatásával, amely alapján meg lehetne állapítani a rendőrségi döntések során vizsgált szempontrendszer elemeit. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kritériumok világosabbá tétele nem jelenti a gyülekezési jog szűkítését. Az ombudsman véleménye szerint lehetőséget kell teremteni arra, hogy a rendőrség a gyülekezés célját is vizsgálhassa.

Meghosszabbítaná a tüntetés bejelentési határidejét

Takács Albert arra is javaslatot tett a belügyminiszternek, hogy fontolja meg törvénymódosítás előkészítését a gyülekezésről szóló bejelentési határidő meghosszabbítására vonatkozóan. Az ombudsman azt ajánlotta az országos rendőrfőkapitánynak, hogy a szakszerű rendőri intézkedések érdekében nagyon körültekintően végezze el a rendőrség személyi állományának felkészítését. Takács Albert jelentése lehetséges következményeként említette, hogy felmerül a gyülekezés alkotmányos jogával kapcsolatos szabályozás újrafogalmazásának igénye. Szavai szerint a megkeresett intézményeknek legalábbis válaszolniuk kell a jelentésre. Mint hozzátette, aktívan közreműködne a kodifikációban. Elmondta, hogy a gyülekezési joghoz kapcsolódó alkotmánybírósági megállapításokkal is "polemizáló" jelentése útkeresés, s ha meggyőzik arról, hogy megállapításai nem helytállóak, kész akár vissza is vonni ajánlásait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?