Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Szigorítaná a gyülekezési törvényt Takács Albert

2002.12.20. 14:33
Jogszabályban kellene rögzíteni azokat a kritériumokat, amelyek alapján a rendőrség megtilthat egy tömegrendezvényt - véli Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese. A júliusi engedély nélküli tüntetéshullám kapcsán indult vizsgálat eredményeképpen Takács jónéhány szabályozást szigorítana, ugyanakkor meglátása szerint ezek nem szűkítenék a gyülekezési jogot.
Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint megérett a helyzet a - még a köztársasági alkotmány előtt született - gyülekezési törvény átgondolására. Takács Albert a július 12-én és az azt megelőző napokban tartott tömegdemonstrációk, különösen a július 4-i Erzsébet hídi tüntetés kapcsán hivatalból indított vizsgálatot. Az ombudsman a tömegdemonstrációk tartásával kapcsolatban felmerült problémákkal kapcsolatban javaslatokat, illetve ajánlásokat fogalmazott meg a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány részére.

Nem szűkülne a gyülekezési jog

- Nyilvánvalóvá kell válnia annak, hogy a rendőrség milyen összetett szempontrendszert alkalmaz a gyülekezési jog megtiltásával kapcsolatban - szögezte le az ombudsman. A rendőrségi kritériumrendszer - általa kívánatosnak tartott - jogszabályban történő rögzítése a rendőrhatósági döntések számonkérhetőségét szolgálná. Takács Albert javasolta a belügyminiszternek: kezdeményezze a gyülekezési törvény kiegészítését egy felhatalmazó rendelkezés beiktatásával, amely alapján meg lehetne állapítani a rendőrségi döntések során vizsgált szempontrendszer elemeit. Hangsúlyozta, hogy a rendőrségi kritériumok világosabbá tétele nem jelenti a gyülekezési jog szűkítését. Az ombudsman véleménye szerint lehetőséget kell teremteni arra, hogy a rendőrség a gyülekezés célját is vizsgálhassa.

Meghosszabbítaná a tüntetés bejelentési határidejét

Takács Albert arra is javaslatot tett a belügyminiszternek, hogy fontolja meg törvénymódosítás előkészítését a gyülekezésről szóló bejelentési határidő meghosszabbítására vonatkozóan. Az ombudsman azt ajánlotta az országos rendőrfőkapitánynak, hogy a szakszerű rendőri intézkedések érdekében nagyon körültekintően végezze el a rendőrség személyi állományának felkészítését. Takács Albert jelentése lehetséges következményeként említette, hogy felmerül a gyülekezés alkotmányos jogával kapcsolatos szabályozás újrafogalmazásának igénye. Szavai szerint a megkeresett intézményeknek legalábbis válaszolniuk kell a jelentésre. Mint hozzátette, aktívan közreműködne a kodifikációban. Elmondta, hogy a gyülekezési joghoz kapcsolódó alkotmánybírósági megállapításokkal is "polemizáló" jelentése útkeresés, s ha meggyőzik arról, hogy megállapításai nem helytállóak, kész akár vissza is vonni ajánlásait.