Judit
2 °C
7 °C

Az MSZP kezében az Orbán-videók sorsa

2002.05.16. 13:21
Immár 102-en megtekintették az Orbán Viktorról és a kormány tagjairól készül vágatlan videókat. A több százmilliós költséggel készített és az imázsközpont állítása szerint egyre "értékesebbé váló kordokumentumokra" főként egyetemisták és újságírók voltak kíváncsiak. Az Országimázs Központ videótékájában őrzött felvételek sorsa azonban bizonytalan, miután a szocialisták bejelentették, hogy megszüntetik az archívumot működtető intézményt.
Még a múlt héten is volt nézője az Orbán Viktorról készült vágatlan videóknak a kancellária Kommunikációs Központjában. Ezzel 102-re emelkedett azoknak a kutatóknak, újságíróknak, kommunikáció illetve politológia szakos hallgatóknak a száma, akik az elmúlt három évben megtekintették az Ezüsthajó Kft. kormányfőről és minisztereiről készített filmjeinek valamelyikét.

Kordokumentumok duplex példányban

Kertész Viktória, az Országimázs Központ szóvivője az Index érdeklődésére elmondta, hogy "az évek múlásával egyre értékesebbé váló kordokumentumok" közül néhány ingyenes átadásával már televíziós műsorok készítéséhez is segítséget nyújtott az imázsközpont. A MeH kezelésében lévő Dokumentációs Tárba a választásokat megelőző napokig - március végéig - 370 olyan eseményről került felvétel, amelyen Orbán Viktor vagy a kormány tagjai vettek részt. A központ minden eseményről két példányt, egy helyben nézhető VHS és egy stúdióminőségű Beta kazettát őriz.

A szocialisták még nem döntöttek

Az Index információi szerint az MSZP-ben még nem született döntés arról, hogy mi lesz a sorsa az Ezüsthajó Kft. által előállított vágatlan felvételeknek. Mint emlékezetes Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt többször megerősítette, hogy kormányra kerülése esetén megszünteti az Országimázs Központot. Mint emlékezetes az MSZP két képviselője tette szóvá, hogy az Ezüsthajó Kft. közpénzen többek között Orbán részvételével zajló békéscsabai kolbásztöltő versenyt is "dokumentált". Az imázsközpont egyedül a millennium évében százharminc szerződést kötött a Happy End Kft.-hez, a Fidesz kampánycégéhez kapcsolódó Ezüsthajó Produkció Film Kft.-vel, ebből ötvenhárom alkalommal a miniszterelnök valamelyik programját, köztük felcsúti látogatását dokumentálták.

Népszerű Amerika

Mint emlékezetes, a több százmillió forintos keretből készült filmek nyilvánossá válása nem volt zökkenőmenetes. Egy éve az SZDSZ egyik politikusa írásban kért lehetőséget arra, hogy a közbeszerzési pályázati pénzből finanszírozott felvételeket megtekinthesse. A videókat azóta is "a MeH hivatali rendjéhez igazodó időpontokban" lehet kikérni. Az imázsközpont tájékoztatása szerint azonban az eddigi érdeklődés kielégítésére elegendő volt a kéthetente biztosított "megtekintési idő".

A legnagyobb nyilvánosságot egyébként Orbán Viktor amerikai útjairól készült filmek kapták. A ciklus elején tett tengerentúli látogatásának felvételeit a Magyar Televízió is bemutatta. A washingtoni Folger Shakespeare Library-ban tartott kormányfői zártkörű protokollrendezvényről készült film részleteit pedig a Malév amerikai járatain vetítették. A választásokat megelőző bostoni díszdoktori-út képei azonban - valószínűleg a bérelt különgép negatív visszhangja miatt - már nem kaphattak nagyobb nyilvánosságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?