Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Terhes nő halála miatt nyomoznak Pécsett

2007.05.29. 12:20
Egy hat hónapos terhes nő halála miatt indított eljárást a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egy orvos és egy asszisztens ellen, akik a gyanú szerint nem vették komolyan a segélyhívásokat. Kiderült viszont, hogy az asszony halála nem a késlekedő orvosi segítség miatt következett be.

Egy orvost és asszisztenst gyanúsít gondatlansággal a Baranya megyei rendőrség egy terhes asszony halála miatt Pécsett, közölte az MTI. Idén januárban egy 26 éves, hat hónapos terhes nő, lakásában erős görcsöket érzett és rosszul lett, ezért férje felhívta az orvost.

A telefont egy asszisztens vette fel, aki megpróbálta megnyugtatni a férjet és adott néhány tanácsot, a hívásról azonban nem tájékoztatta az orvost.

A férj később ismét hívta az ügyeletet, ekkor már az orvossal beszélt, de egyelőre az is csak telefonon próbálta diagnosztizálni a betegséget. Az orvos és az asszisztens a harmadik hívásra ment házhoz. Ott látták, hogy súlyos esetről van szó, ezért mentőt hívtak. Mire megérkeztek a mentők, az asszonyt már nem sikerült újraéleszteni.

Telefonos távdiagnoszika

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint az anya és a magzat halálát ugyan nem az ellátás késlekedése okozta, de bizonyítható, hogy az orvos és az asszisztens megszegte az egészségügyi törvény számos rendelkezését – mondta az Index kérdésére Fellegi Norbert, a baranya megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A boncolás eredményei alapján az asszony halálát vérmérgezés. Korábban vírusfertőzéssel is kezelték, de abból felgyógyult. Boncolásakor derült ki, hogy az asszonynak volt egy születési rendellenessége is. Mint Fellegi Norbert elmondta: vannak olyan szakértői vélemények, hogy az asszony akkor is meghalt volna, ha éppen egy kórházban kezelik.

Miben hibázott akkor az orvos és az asszisztens? – tette fel a kérdést az Index. Fellegi Norbert szerint nem tartották be az egészségügyi törvény előírásait. Egy asszisztens például nem veheti át az orvos szerepét a telefonban, s nem próbálkozhat távgyógyítással. Köteles ilyen esetben az orvoshoz fordulni, mondta az osztályvezető.

Tovább vizsgálódnak

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást ellenük, amelyért a bíróság egy évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Kérdésünkre, hogy ebben az esetben vizsgálják-e, hogy a korábbi kezelések miatt felelősségre vonható-e valaki, Fellegi Norbert azt válaszolta: elképzelhető, hogy újabb gyanúsítottjai is lesznek az ügynek, de erről bővebben nem kívánt nyilatkozni.

A rendőr alezredes a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el, melyik egészségügyi intézmény dolgozóiról van szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!