Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A Fidesz-székházban kezelik majd a petíciós adatbázist

2004.03.29. 13:39
Megérkezett hétfőn a Fidesz bejelentése az adatvédelmi ombudsmanhoz, amely szerint a párt petíciójához aláírásokat gyűjtenének és az aláírókkal korlátozatlan ideig kapcsolatot tartanak. A Fidesz nem a 10 ezer feletti polgári kör regisztrációját végző Demokrácia Központtal, hanem külön szervezet nélkül a párt budapesti székházában kívánja megoldani az adatkezelést.
Hétfőn megérkezett a hivatalába az adatlap, amelyen a Fidesz-MPSZ hivatalosan is kérte nyilvántartásba való felvételét - közölte az Index kérdésére Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman.

Időbeli korlátozás nélkül

Orbán Viktor a Fidesz szombati szövetségi gyűlésén arra kérte híveit, hogy egymillió aláírás összegyűjtésével támogassák a párt által kiadott nemzeti petíciót, amellyel a legnagyobb ellenzéki párt a költségvetés módosítására akarja rávenni a kormányt. A pártelnök beszédét követően azonnal ki is osztották a résztvevőknek az íveket, amelyeken darabonként 13 támogató neve, pontos címe, telefonszáma és e-mail címe feltütetésére kérik a támogatókat. Az aláírásgyűjtőlapok alján elhelyezett figyelmeztetés szerint külön rubrika beikszelésével kell jelezni, ha az aláíró nem szeretné, hogy adatait a Fidesz "kezelje, és azokat felhasználhassa jövőbeni hasonló megkeresés céljából" "időbeli korlátozás nélkül". Az adatvédelmi biztoshoz benyújtott bejelentés után a Fidesz adatkezelővé, az adatok pedig nyomonkövethetővé válnak - állította az Indexnek Péterfalvi.

A Fidesz Szentkirály utcai központjában "szervezeten belül" oldják meg az adatok tárolását - mondta az Indexnek Navracsics Tibor. Orbán Vitkor kabinetfőnöke szerint a beérkező címlisták feldolgozásához nem lesz szükség új szervezeti egység létrehozására.

Együttmozdulás

A Demokrácia Központ meglévő kapacitásának felhasználásra vonatkozó feltételezéstől Hende Csaba elhatárolódott. A polgári köröknek nincs köze a petícióhoz, itt pártügyről van szó - jelentette ki a Fidesz által életrehívott szervezet koordinátora az Indexnek. Hende arra nem kívánt kitérni, hogy a polgári körök mellett hány magánszemély adatait tartják nyilván. Mint emlékezetes, a körök szervezését a választási vereséget követően éppen azzal a céllal kezdeményezte Orbán Viktor, hogy "együtt mozdulhasson" a jobboldal.

A Fidesz vezetése egyébként 2002-ben is aláírásgyűjtést kezdeményezett. Akkor Orbán a polgári körök segítségét kérte: "mindenki hozzon magával még egy aláírt ívet, így napok alatt összegyűlhet majd a szükséges ötvenezer aláírás". A volt miniszterelnök akkor a szavazatok újraszámlálásához kért támogatást szimpatizánsaitól.

Egymillió másodszor

Szintén egymillió aláírás összegyűjtése volt a cél a 2012-es nyári olimpiai játékok magyarországi megrendezését támogató mozgalom elindításakor is. A 2002-es országgyűlési választások előtt beindított kampány során összegyűlt szignókat a Budapestre látogató Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének akarták átadni, ám végül "csak" a hétszázötvenezer aláírás jött össze. Az ivek szintén a Fidesz raktárába kerültek, mert adatvédelmi okokból Rogge nem kaphatta meg a magyar állampolgárok címlistáját, és végül egy plakettel kellett beérnie a papírhalom helyett.