Olimpia: poros papírhalom maradt a Fidesznél

2002.08.16. 14:13
A Fidesz raktárában porosodnak azok az aláírási ívek, amelyeken az olimpia rendezésével egyetértők biztosíthatták támogatásukról az előző kormány terveit. A széles körű médiakampánnyal népszerűsített kormányzati "magyar álomhoz" mintegy kilencszázezren - köztük a mai kormánypártok vezetői - adták nevüket. A NOB elnöke végül nem vihette magával a neki szánt íveket, helyette egy hétszázötvenezer aláírásról szóló plakettel távozott Budapestről.
Az Index információi szerint a Fidesz birtokában maradtak a 2012-es nyári olimpiai játékok magyarországi megrendezését támogató aláírások. A párt raktárában porosodnak azok a gyűjtőívek, amelyeket eredetileg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Jacques Rogge-nak akartak átadni.

Papírhalom helyett emlékplakett

Az országgyűlési választások előtt kormányzati tervként jellemzett kampányban egymillió aláírást akartak átadni a március 16-án, a nemzeti ünnep után egy nappal Magyarországra látogató NOB-elnöknek. A Kokó és Kemény Dénes aláírási ceremóniáival népszerűsített projekt első másfél hónapjában azonban ennél kevesebb, hétszázötvenezer aláírás jött össze. Rogge végül adatvédelmi okokból az íveket nem, de egy, az átadásról szóló plakettet magával vihetett Budapestről, jóllehet köztudott volt, hogy a még meg sem hirdetett 2012-es játékokra a hivatalos kandidálási szándékot csak később kell jelezni a NOB-nak.

Rossz gondolat

A háromezer milliárd forint költségűre becsült "magyar álom" kampányát az akkor még Deutsch Tamás által vezetett ISM kezdete meg, amikor költségeket nem kímélve próbálta összegyűjteni a 149 magyar olimpiai arannyal megegyező számú közéleti szereplő támogatását. Később viszont éppen a Fidesz választási kampányában is közreműködő Happy End Kft. kapta meg az olimpiareklám megrendelést az országimázsközponttól. Az imázscentrum 280 millió forintot különített el 21 tévés reklámspot elkészítésére és 2900 alkalommal történő sugárzására, valamint 108 óriásplakátra. Deutsch a Fidesz ötkarikás programja és az olimpiarendezési kampány esetleges összefüggéséről akkor azt nyilatkozta: "rossz az, aki rosszra gondol".

Az első fordulón fordult a kocka

Az aláírók között egyébként szerepelt Medgyessy Péter miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester mellett több szocialista és szabad demokrata politikus neve is. A Fidesz április 7-i első fordulós választási veresége után azonban mind a Fidesz, mind a mostani kormányoldal megfeledkezett a kampány egyik fő témáját jelentő sporttémáról. A kormányváltást követően a PricewaterhouseCoopers, amely a nemzetközi játékok megvalósítási tanulmányát készíti, bejelentette, hogy az eredetileg július 31-re kitűzött határidő helyett két hónappal később hozza nyilvánosságra számításait.