A szórakozóhelyeken egymásra talált az MSZP és a Fidesz

2008.06.19. 07:58
Nemcsak a XI. kerület szocialista polgármesterével, hanem néhány fideszes politikussal is jó kapcsolatot ápoltak Goldmann téri kocsmák. A Cafe del Rio egykori menedzsere szerint a Fidesz volt alpolgármestere, Balázs Piri László maga ajánlkozott arra, hogy közvetít a tulajdonosok és az önkormányzat között. A testület többször is egyhangúlag hosszabbította meg a Rio és a Zöld Pardon szerződéseit. A testület egyébként annak ellenére sem indított vizsgálatot, hogy kiderült: mindkét szórakozóhely évek óta a bérelt terület négyszeresét használja, és építési engedélyek nélkül építkezik. Komplex intézkedéscsomag viszont készül.

Az Index korábbi cikkében beszámolt arról, hogy a Petőfi híd budai hídfőjének két oldalán működő forgalmas szórakozóhelyek, a Cafe del Rio és a Zöld Pardon (ZP) az elmúlt években messze túlterjeszkedett az önkormányzattól bérelt területeken, a területbitorlás azonban nem tűnt fel az újbudai önkormányzatnak, pedig így százmilliós bevételtől esett el.

A két szabadtéri kocsma sorsa azóta fontos kérdéssé vált az újbudai képviselőtestületben, ahol egy SZDSZ-es képviselő átállása miatt kormánypárti-ellenzéki szavazategyenlőség és patthelyzet alakult ki. A vizsgálóbizottság felállítása várhatóan elmarad, viszont Lakos Imre alpolgármester szerint az egész apparátus azon dolgozik, hogy végre rendbe tegyék az ügyet.

Lakos az Indexnek nyilatkozva elmondta, hamarosan a testület elé kerül majd egy olyan javaslatcsomag, amely "komplex módon" kezeli a Rio és a ZP körül felhalmozódott feladatokat. A jelenlegi alpolgármester szerint azt tervezik, hogy az intézkedésekkel nemcsak a területkérdést, hanem a zaj- és a közbiztonság-problémákat is megoldják majd.

"Az intézkedéscsomag csupán egy kérdést vet fel, miért csak most lett ilyen fontos, holott a környék lakói évek óta panaszkodnak miattuk" - mondta Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője. Kupper szerint annak ellenére, hogy korábban pártjának képviselői is támogatták a szerződéseket, visszamenőleg is be kell hajtani az elmaradt, több százmilliósra becsülhető bérleti díjakat, és felül kell vizsgálni, szükség van-e egyáltalán olyan szórakozóhelyekre, amelyek működésükkel folyamatosan zavarják a lakosok nyugalmát.

Kétmilliárdot is veszíthetett a nagyvonalú önkormányzat

2001-től 2005-ig mind a Rio, mind a Zöld Pardon évi 7,8 millió forintos bérleti díjat fizetett. 2005-től 2007-ig a bérleti szerződést kiterjesztették a téli hónapokra is, de erre az időszakra csak csökkentett bérleti díjat kellett fizetniük a vállalkozónak. Így mindkettőjük bérleti díja 11,4 millió forint volt évente. Mivel a szerződött időszakokban körülbelül négyszer akkora területet használtak, mint ami után bérleti díjat fizettek, így az önkormányzatot 2001-2007 között a megállapított négyzetméteráron számolva 371 millió forint kár érte. További veszteséget jelent azonban, hogy a négyzetméterár messze alacsonyabb volt a piacinál. Az önkormányzat meghatározott egy négyzetméterárat a kerületben található "vendéglátó teraszokra", és ez az ár ötször magasabb, mint a Zöld Pardon és a Rio szerződéseiben alkalmazott. Ha ezt is figyelembe vesszük, akkor a kár kétmilliárd forint.

A képviselőtestület és a kerület bizottságai a fennmaradt jegyzőkönyvek szerint a 2000-es indulás óta jóindulatúan viszonyultak a Goldmann György téri parkban működő szórakozóhelyekhez. A támogatást az sem törte meg, hogy 2002 őszén a Fidesz helyett az MSZP szerezte meg a polgármesteri posztot.

A Cafe del Rio egykori kisebbségi tulajdonosa, Kalmár Zoltán szerint a nagyfokú előzékenységnek az volt az oka, hogy a kocsmák mindkét politikai oldal képviselőivel jó kapcsolatot tudtak kialakítani.

A Fidesz regnálása idején a Zöld Pardon már elindult, az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottsága az akkori alpolgármester, Balázs Piri László előterjesztése nyomán 2000-ben adott hozzájárulást a ZP létrehozásához. Kalmár Zoltán szerint az egy évvel később érkező konkurencia, a Rio kifejezetten a szocialista Molnár Gyula támogatásában bízott, ezért a 2002-es önkormányzati kampányban milliókat áldozott a politikus helyhatósági kampányára. Az üzletember azt állítja, a tulajdonos pénzéből fizették a kortesrendezvények zenekarait, de a Rio dolgozóinak tevőlegesen is be kellett segíteni a szocialista kampányba: a tulajdonos rendelkezése alapján részt vettek a 2002-es országgyűlési választások előtt az MSZP kopogtatócédula-gyűjtésében. Kalmár szerint az akkori feszült helyzetben kifejezetten jól jött, hogy a Rio biztonsági őröket is foglalkoztatott.

Molnár Gyula a színpadon a Rio pénzéből fizetett Romantic kampánykoncertjén

Az üzletből 2007-ben kiszállt egykori riós azt állítja, hogy a szocialisták helyi hatalomátvétele ellenére a testületben befolyásos fideszesként megmaradt Balázs Piri László hamarosan megjelent a szórakozóhelyen. Kalmár elmondása szerint Balázs Piri 2003 tavaszán jelezte, hogy ha szóba kerülne a Rio és a Zöld Pardon szerződéshosszabbítása, személyes kapcsolatai révén ő el tudna járni annak érdekében, hogy a Fidesz-frakció támogassa a későbbi MSZP-s előterjesztést. "Számomra világossá vált, hogy nagyon szívén viseli a Rio és a ZP sorsát, felvállalta az üzemeltetők érdekei képviseletét" - szögezte le az üzletember, aki szerint az eredmények láttán a menedzsmentben vicc tárgya volt a képviselő valódi párthovatartozása.

Balázs Piri László az Index kérdésére azt elismerte, hogy többször találkozott a Rio volt vezetőjével, és a szabadtéri szórakozóhelyek indulása idején, amikor Budapesten még alig létezett ez az üzletág, támogathatónak tartotta a működésüket. A fideszes képviselő szerint az általa előterjesztett 2001-es bérleti díjak, amelyet havi 1,3 millió forintban határozott meg az önkormányzat, akkoriban megfelelő mértékűek volt. Az viszont hogy az időközben komoly üzleti sikert elért vállalkozásoknak mind a mai napig változatlan díjat kell fizetni, az önkormányzat hibája, jelentette ki az újbudai fideszes képviselő.

Az önkormányzat adatai szerint viszont tény, hogy a két hely szerződési feltételeinek teljesítésére 2002-2007 közötti időszakban nem nagyon figyeltek. Egyszer sem ellenőrizték, hogy milyen épületeket húzott fel a Rio, állítja Kalmár hozzátéve, hogy a megengedett 50 négyzetméternyi helyett több mint ezer négyzetméternyi épület készült el, amelyekre építési engedéllyel a szórakozóhely nem rendelkezett, sőt nem is kért.