Ki hunyt szemet a Zöld Pardon területfoglalása felett?

2008.09.19. 10:47
Hivatali visszaélés megalapozott gyanújával nyomoz a BRFK két XI. kerületi szórakozóhely, a Zöld Pardon és a Cafe del Rio illegális közterület-használata miatt. A két hely éveken át az önkormányzattal kötött szerződéseiben foglalt terület többszörösét használta ingyen, közben pedig sok szívességet bevállaltak a kerületi politikusok érdekében.

Az Index információi szerint a BRFK gazdaságvédelmi osztálya vizsgálja azokat a szerződéseket, amiket az újbudai önkormányzat kötött a Petőfi híd budai hídfőjének két oldalán működő szórakozóhelyekkel, a Zöld Pardonnal és a Cafe del Rioval. A nyomozók hivatali visszaélés megalapozott gyanújával kérték be a megállapodásokat.

A ZP és a Rio röviddel egymás után nyitott nyári szórakozóhelyként az évtized elején a XI. kerületben. Az Index júniusban számolt be arról, hogy a kocsmák komolyabb szerződésmódosítás nélkül mind a mai napig a 2001-2002-ben kialkudott jutányos bérleti díjat fizetik, de közben a megállapodásban szereplő terület mintegy négyszeresét foglaltak el a közpark besorolású Goldmann György térből.

2001-től 2005-ig mind a Rio, mind a Zöld Pardon évi 7,8 millió forintos bérleti díjat fizetett. 2005-től 2007-ig a bérleti szerződést kiterjesztették a téli hónapokra is, de erre az időszakra csak csökkentett bérleti díjat kellett fizetniük a vállalkozónak. Így mindkettőjük bérleti díja 11,4 millió forint volt évente. Az üzleti körökben jutányosnak tartott havi díjért a Rio elvileg 1500, a ZP 1470 négyzetmétert bérel, de idő közben mindkét szórakozóhely mintegy 6000 négyzetméteresre növekedett, és építési engedélyek nélkül állandó épületeket húztak fel a területre. Becslések szerint a Rio legalább akkora területet épített be illegálisan, mint amekkorát hivatalosan bérel.

De nem csupán a terület mérete és az építési engedélyek hiánya fölött siklott el évekig nagyvonalúan az önkormányzat, a bérleti díjat is egy olcsóbb kategória alapján számolták. A XI. kerületi ellenzék a nyáron a jegyzőnél reklamált, mert szerintük az önkormányzat milliárdos bevételektől esett el amiatt, hogy a szórakozóhelyek nem a vendéglátóteraszok besorolásának megfelelő négyzetméterárat fizették, hanem annak csak ötödét.

Az Indexnek nyilatkozó egykori társtulajdonos szerint a Rio kitűnő kapcsolatot ápolt a kerület polgármesterével. Kalmár Zoltán szerint a szórakozóhely beszállt többek között Molnár Gyula választási kampányába, és a kopogtatócédula-gyűjtésben is segédkezett. Szintén Kalmár állította, hogy a Zöld Pardon a fideszes oldallal barátkozott.

A BRFK sajtóosztályának tájékoztatása szerint a hivatali visszaélés ügyében indított nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.  • Biztosítás