Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támadóit ismerte fel két rendőrben

2007.10.29. 17:22
A Fővárosi Bíróságon három vádlott rendőr közül kettőt felismert egy férfi, akit állítása szerint a tavaly őszi zavargásokkor megrugdostak. A bíró elmeorvosi szakértőt rendelt ki, mert a férfi korábban nem tudta beazonosítani támadóit, állítása szerint memóriazavara csak most kezd elmúlni.

Három vádlott közül kettőben felismerni vélte támadóit egy férfi a Fővárosi Bíróságon hétfőn abban a perben, amelyet három rendőr ellen indítottak, ők a vád szerint tavaly szeptember 20-ra virradóra a József körúton megrugdosták a tüntetők közül kiemelt, földre került férfit.

A sértett tanúvallomásában azt mondta, a három rendőr közül kettőt egyértelműen felismer, a harmadikat nem. Arra a bírói kérdésre, hogy ezt miért csak most, a bíróságon állítja ilyen határozottan és az eljáráskor korábban miért nem jelezte ezt, azzal válaszolt, hogy a bántalmazás után memóriazavarai lettek, csak most kezd el számára kitisztulni a kép arról, mi is történt vele. A férfi a nyomozáskor még azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértéssel gyanúsított három, a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál szolgálatot teljesítő rendőr tagadta bűnösségét. Állításuk szerint az ittasnak tűnő férfi üvegeket, köveket dobált a rendőrök felé, illetve igyekezett kordont húzni a villamossínekre.

A tanúként meghallgatott sértett tagadta ezt, azt azonban elmondta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon egy év börtönbüntetést kapott ezért, amit végrehajtásában felfüggesztettek.

A tárgyaláson két külső tanút is meghallgatott a bíróság. Az egyik - egy újságíró - azt vallotta, bántalmazásra utaló mozdulatokra lett figyelmes, azt látta, hogy lábak lendültek. Egy másik tanú viszont nem látott bántalmazást. A perben a vádlottak több kollegáját is meghallgatták, ők valamennyien azt állították, hogy nem történt bántalmazás, illetve nem emlékeznek arra, hogy történt volna.

A per januárban folytatódik, mert a sértettnek a korábbihoz képest megváltoztatott vallomása miatt tudattartamának vizsgálatára elmeorvosi szakértőt rendelt ki a bíróság. A szakértőtől arra várnak választ, az emlékezet idővel lehet-e egyre erősebb, pontosabb, mint ahogy azt a férfi állítja.