Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Támadóit ismerte fel két rendőrben

2007.10.29. 17:22
A Fővárosi Bíróságon három vádlott rendőr közül kettőt felismert egy férfi, akit állítása szerint a tavaly őszi zavargásokkor megrugdostak. A bíró elmeorvosi szakértőt rendelt ki, mert a férfi korábban nem tudta beazonosítani támadóit, állítása szerint memóriazavara csak most kezd elmúlni.

Három vádlott közül kettőben felismerni vélte támadóit egy férfi a Fővárosi Bíróságon hétfőn abban a perben, amelyet három rendőr ellen indítottak, ők a vád szerint tavaly szeptember 20-ra virradóra a József körúton megrugdosták a tüntetők közül kiemelt, földre került férfit.

A sértett tanúvallomásában azt mondta, a három rendőr közül kettőt egyértelműen felismer, a harmadikat nem. Arra a bírói kérdésre, hogy ezt miért csak most, a bíróságon állítja ilyen határozottan és az eljáráskor korábban miért nem jelezte ezt, azzal válaszolt, hogy a bántalmazás után memóriazavarai lettek, csak most kezd el számára kitisztulni a kép arról, mi is történt vele. A férfi a nyomozáskor még azt állította, hogy semmire sem emlékszik.

A hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és könnyű testi sértéssel gyanúsított három, a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál szolgálatot teljesítő rendőr tagadta bűnösségét. Állításuk szerint az ittasnak tűnő férfi üvegeket, köveket dobált a rendőrök felé, illetve igyekezett kordont húzni a villamossínekre.

A tanúként meghallgatott sértett tagadta ezt, azt azonban elmondta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon első fokon egy év börtönbüntetést kapott ezért, amit végrehajtásában felfüggesztettek.

A tárgyaláson két külső tanút is meghallgatott a bíróság. Az egyik - egy újságíró - azt vallotta, bántalmazásra utaló mozdulatokra lett figyelmes, azt látta, hogy lábak lendültek. Egy másik tanú viszont nem látott bántalmazást. A perben a vádlottak több kollegáját is meghallgatták, ők valamennyien azt állították, hogy nem történt bántalmazás, illetve nem emlékeznek arra, hogy történt volna.

A per januárban folytatódik, mert a sértettnek a korábbihoz képest megváltoztatott vallomása miatt tudattartamának vizsgálatára elmeorvosi szakértőt rendelt ki a bíróság. A szakértőtől arra várnak választ, az emlékezet idővel lehet-e egyre erősebb, pontosabb, mint ahogy azt a férfi állítja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!