András, Andor
-3 °C
3 °C

Torgyán másfél éve körözött bizalmasát elfogták Ferihegyen

2003.01.24. 12:27
A Ferihegyi repülőtéren fogták el Simon Lászlót, Torgyán József egykori FVM miniszter stratégiai tanácsadóját. Az Interpol nemzetközi körözés alapján másfél éve kereste a volt kisgazda vezér bizalmasát, aki a hírek szerint Izraelben telepedett le. Simon ellen többek között az egykori barátnője által vezetett Concordia-ügyben indult nyomozás: az egykori tanácsadót 150 milliós hűtlen kezeléssel vádolják.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a budapesti reptéren vette őrizetbe Simon Lászlót, Torgyán József egykori bizalmasát - közölte a HavariaPress.

Az Interpol sem találta

A GMS '96 Kft. volt vezetőjének lakásában 2001. augusztusában rendeltek el házkutatást, majd több ízben beidézték tanúként, később gyanúsítottként, ám Simon a földművelésügyi tárca cégeinél indult vizsgálat után eltűnt az országból. Tartózkodási helyét sajtóban megjelent találgatások szerint sokan Amerikában, mások Izraelben gyanították. Az egyik sikertelen kihallgatási kísérlet alkalmával ügyvédje, Bánáti János azt állította, hogy védence egy izraeli kórházban áll kezelés alatt, ezért nem állt módjában eleget tenni az idézésnek. Simon ellen ezt követően nemzetközi körözést is kiadtak, ám eddig az Interpol sem találta.

Torgyánnal az Antillákon

Simonról a hazai sajtóban akkor jelentek meg fényképek, amikor a z FVM egykori vezetőjével, Torgyán Józseffel együtt nyaralt a holland Antillákon. Az ellenzék már Torgyán lemondása előtt felvetetette, hogy Simon kulcsszerepet játszott több gyanús ügyletben. Keller László 2000. decemberében beszélt először az FVM-hez kötődő céghálóról, az ügyészség 2001 őszén rendelte el a körözést, először azonban csak Magyarország területén. Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben több ízben előkerült ügyről ellenzéki kérdésre korábban azt közölte, hogy a nyomozást már 2001. májusában elrendelték a KEHI elnökének feljelentése alapján.

Búzaeladás

Az ügy hátterében egy tízezer tonnás búzaeladás áll. A Concordia többségi tulajdonában lévő GMS '96 Kft. néhány hónappal ezelőtt megállapodott az Agrograin Rt.-vel a búza eladásáról, ám állítólag Korompai utasította a céget, hogy a Ploy Kft.-nek értékesítse a gabonát. A Ploy 340 millió forintért megvásárolta, majd 55 milliós felárral továbbadta az Agrograinnek. A pénzt végül a Ploy öt különböző cégnek adta tovább. Simon egyébként Korompai Nicolette, a Concordia exelnökének volt az élettársa.