Konrád
8 °C
26 °C

Letartóztatták a Concordia volt vezérigazgatóját

2001.07.06. 14:02
Szabadi Béla után újabb agrárkáder előzetesben: Korompai Nicolette letartóztatásáról határozott a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A Concordia Közraktározási Rt. volt vezetőjét hűtlen kezeléssel gyanúsítják, és egyelőre harminc napig marad rács mögött.
Torgyán József bizalmi emberét, Korompait - akinek kinevezése annak idején nagy vihart kavart, a többi között azért, mert Torgyánné Cseh Mária "középtávoli" rokona, illetve egyesek szerint nem volt meg a megfelelő szakmai háttere a vállalat irányításához - még szerdán vette őrizetbe a rendőrség. A bíróság állásfoglalása szerint a hűtlen kezeléssel gyanúsított exvezérigazgatónő szabadlábon hagyása veszélyeztetné a nyomozás sikerét, ezért indokolt harmincnapos letartóztatása.

Bánáti János
Bánáti János, Korompai Nicolette ügyvédje máris bejelentette, hogy a letartóztatásról szóló döntés ellen fellebbez.

A milliárdos üzleteket bonyolító közraktározási részvénytársaságnál - amelyen átfolyik például a hazai gabonatermés jelentős része - Torgyán József leváltása után, Boros Imre ideiglenes földművelésügyi minisztersége alatt kezdett vizsgálódni a Kormányztai Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és a tárca megfelelő testülete, például a Szabadi-ügy néven ismert szövevény szálai is idevezetnek.

Kiderült például, hogy az FVM közvetlen irányítása alatt álló részvénytársaság négyszázmilliós kezességet vállalt egy harmadik cég (a Concordia tulajdonában lévő GMS 96 Kft.) 400 milliós tartozására, amely összeget ki is kellett fizetnie. Az ilyen kezességvállalás - a vizsgálók szerint - törvényellenes. Vonza András jelenlegi földművelésügyi miniszter május 11-én fölmondott Korompainak.

A vizsgálati anyagokban az is szerepel, hogy a törvénytelen kezességvállalásra, a 400 milliós váltó kiadására Szabadi Béla utasította a cég vezetését, ezt azonban a volt államtitkár tagadja. Korompai Nicolette ügyvédjének tájékoztatása szerint védence minden kihallgatáson tagadta az ellene felhozott vádakat.

Külföldi útjairól faggatták Szabadit
Az előztes információkkal szemben délelőtt nem az agrárcégekről, hanem elsősorban külföldi útjairól és fogyasztásairól faggatták a rendőrök Szabadi Bélát, az agrártárca volt államtitkárát az Ügyészségi Nyomozóhivatalban - tudósított a Magyar Rádió. Szőgyényi József ügyvéd tájékoztatása szerint a nyomozók megkérdezték, hogy melyik számlán kit látott vendégül. Szabadi elmondta, hogy nem ő állította ki a számlákat, ezeket az erre rendszeresített apparátus számolta el, a számlák zöme állítólag alá nincs is írva. A második vádpont, amit a legfőbb ügyész megfogalmazott, hogy a saját maga által elfogyasztott ételeket kiderült, hogy szó sincs ilyenről, ezek a delegáció utazásával kapcsolatos elszámolások. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor lesz a következő kihallgatás és azt sem, hogy a számlák és az utazások után mikor tér rá a nyomozóhivatal az úgynevezett agrárügyekre. Szőgyényi ismét kérelmezte, hogy Szabadi Béla szabadlábon védekezhessen, vagyis, hogy szüntessék meg védence előzetes letartóztatását.