Piroska
-1 °C
5 °C

Elnapolták az agrárcégek és az FTC elleni pert

2001.07.04. 17:02
Fél évre elnapolták a Fővárosi Főügyészség Agrárinnovációs Kht., az FTC és az Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) ellen indított polgári perét. Az "Életmód-nap" lebonyolításáról szóló szerződésből fakadó jogvitában a Fővárosi Bíróság többek között azzal indokolta döntését, hogy az AMC nem kapta meg a főügyészségi kereset kiegészítését. A főügyészség szerint az agrárcégek és a klub megsértették a közbeszerzési törvényt, illetve színlelt szerződésről van szó.
November 28-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon a Fővárosi Főügyészségnek az Agrárinnovációs Kht., az FTC és az Agrármarketing Centrum Kht. (AMC) ellen, az "Életmód-nap" lebonyolításáról szóló szerződés miatt indított polgári pere, miután a szerdai tárgyalást elnapolták. A döntést többek között az indokolta, hogy a harmadrendű alperes, AMC képviselője nem kapta meg a főügyészségi kereset kiegészítését, így határidőt kért nyilatkozatának megtételére.

Reklámfelületek a rendezés fejében

A tavaly a május 2-ára tervezett "Életmód-nap" lebonyolításáról és propagálásáról állapodott meg az Agrárinnovációs Kht. az FTC-vel. Ennek fejében az agrártárca 2000. végéig bérbe vette a klub szabad hirdetési felületeit, 32 millió forint plusz áfáért, vagyis összesen 40 millió forintért. A rendezvény azonban elmaradt, annak lebonyolítását 2001. január 19-én átvállalta az AMC. Az "Életmód-napot" azonban máig nem tartották meg.

A tárgyaláson a felperes főügyészség képviselője a tavaly május 2-i rendezvényre vonatkozó megállapodás semmissé nyilvánítását indítványozta. Az ügyész egy újabb, a szóban forgó szerződéshez hasonló szerződést nyújtott át a bírónak, amelyben azonos célról, értékről és időszakról állapodtak meg a felek.

Meg sem akarták rendezni az Életmód-napot?

A felperes feltételezése szerint a megtámadott megállapodás nem csupán a közbeszerzési törvénybe ütközik, hanem színlelt szerződésről van szó. Ennek alapján felmerül, hogy a felek egyáltalán meg akarták-e szervezni az Életmód-napot.

Az Agrárinnovációs Kht. és az FTC képviselői ellenkérelmükben az ügyészségi kereset elutasítását kérték. Álláspontjuk szerint a közbeszerzési törvény megsértéséből nem következik feltétlenül a szerződés semmissége.

Az FTC igyekezett

Valóban készültek a rendezvény megszervezésére, ezt bizonyítja a helyszínre kötött biztosítás, és a lejátszandó zeneszámokra vonatkozó szerződések is - érvelt az FTC képviselője. Hozzátette: teljesítették a bérleti szerződésben foglaltakat, hiszen biztosították a reklámfelületeket.

A bíró döntése értelmében a következő tárgyalási fordulóig a felperesnek bizonyítania kell a közbeszerzési jogszabály megkerülését, és a szerződés színleltségét is.

Még Szabadi is soron van

Többek között a polgári peres eljárásban szereplő szerződések miatt is felelősségre vonhatják Szabadi Bélát, az FVM volt politikai államtitkárát. A tárca második embereként a tulajdonosi jogokat gyakorolta az AMC és az Agrárinnovációs Kht. felett és jelenleg hűtlen kezeléssel gyanúsítják, az okozott kárt pedig százmillió forintra becsülik.