Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe kerül Simon László

2003.01.26. 20:59
Előzetes letartóztatás helyett a kórházban fekvő Simon Lászlónak, Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egykori főtanácsadójának a házi őrizetbe helyezését rendelte el a Fővárosi Bíróság vasárnap. A GMS '96 Kft. volt vezetőjének lakásában 2001. augusztusában rendeltek el házkutatást, majd több ízben beidézték tanúként, később gyanúsítottként, ám Simon a földművelésügyi tárca cégeinél indult vizsgálat után eltűnt Magyarországról, ahová csütörtök este érkezett vissza.
Előzetes letartóztatás helyett a kórházban fekvő Simon Lászlónak, Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egykori főtanácsadójának a házi őrizetbe helyezését rendelte el a Fővárosi Bíróság vasárnap. Erről Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

A Fővárosi Főügyészség is indítványozta

Utalt arra: a rendőrség javasolta az előzetes letartóztatás elrendelését és azt a Fővárosi Főügyészség is indítványozta. Közölte ugyanakkor, hogy a rendőrség tudomásul veszi a bíróság döntését, amely ellen az ügyészségnek joga van panaszt bejelenteni, illetve fellebbezni.

Garamvölgyi László tájékoztatása szerint a döntéstől függetlenül a rendőrség folytatja a büntetőeljárást. Az agrár-büntetőügyekkel kapcsolatban nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló Simon Lászlót, aki önként érkezett Magyarországra, csütörtök este Budapesten, a Ferihegyi repülőtéren vették őrizetbe.

Alaposan gyanúsítható

Garamvölgyi László az elfogást követően az MTI-nek elmondta: Simon László alaposan gyanúsítható azzal, hogy a GMS 96. Kft. ügyvezető igazgatójaként kötelességének megszegésével 1999-2000. években a társaság sérelmére többrendbeli hűtlen kezelés bűntettét követte el, amellyel összesen 150 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Simon László, akivel szemben az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság folytatja a nyomozást, azután hagyta el az országot, hogy a bíróság 2001 nyarán több agrárcég vezetőjét letartóztatta.

Kezelés alatt Izraelben

A GMS '96 Kft. volt vezetőjének lakásában 2001. augusztusában rendeltek el házkutatást, majd több ízben beidézték tanúként, később gyanúsítottként, ám Simon a földművelésügyi tárca cégeinél indult vizsgálat után eltűnt az országból. Az egyik sikertelen kihallgatási kísérlet alkalmával ügyvédje, Bánáti János azt állította, hogy védence egy izraeli kórházban áll kezelés alatt, ezért nem állt módjában eleget tenni az idézésnek.

Simonról a hazai sajtóban akkor jelentek meg fényképek, amikor a z FVM egykori vezetőjével, Torgyán Józseffel együtt nyaralt a holland Antillákon. Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben több ízben előkerült ügyről ellenzéki kérdésre korábban azt közölte, hogy a nyomozást már 2001. májusában elrendelték a KEHI elnökének feljelentése alapján.