Aliz
6 °C
14 °C

Felfüggesztettet kapott Szabadi Béla

2008.04.29. 11:39
Négy évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték nem jogerősen Szabadi Bélát, az Orbán-kormány földművelésügyi államtitkárát. Szabadi hivatali visszaélést követett el, amikor politikai államtitkárként állami cégeket utasított reklámszerződések megkötésére az FTC-vel.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte nem jogerősen Szabadi Bélát, az Orbán-kormány földművelésügyi minisztériumának politikai államtitkárát hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt a Fővárosi Ítélőtábla kedden.

Szabadi Béla

A másodfokú bíróság szerint Szabadi hivatali visszaélést követett el, amikor politikai államtitkárként állami cégeket utasított reklámszerződések megkötésére az FTC-vel, továbbá hűtlen kezelést abban az ügyben, ahol két vádlott- illetve munkatársa, egyikük egy érettségivel sem rendelkező sofőr, több millió forintot vett fel a Concordia és a TIG Kht.-vel kötött megbízási szerződések alapján szaktanácsadásért, holott munkát egyikük sem végzett.

Ugyanakkor felmentette a másodfokú bíróság a minisztérium által vásárolt első osztályú repülőjegyek ügyében Szabadit, aki minden vádpontban következetesen tagadja bűnösségét és az ellene folyó eljárást többször is koncepciósnak minősítette.

A tábla kedden helybenhagyta az első fokon 2006-ban kiszabott két év, négy évre felfüggesztett, szabadságvesztést Szabadi esetében. A szóbeli indoklás szerint a büntetéskiszabás során figyelembe vették a vádlott rossz egészségi állapotát, évek óta tartó súlyos betegségét.

A másodfokú ítélet nem jogerős, mert a bűnösség tekintetében részben ellentétes az első fokúval. Az ügyész bűnösség kiszabásáért, illetve súlyosításért, a vádlottak és a védelem teljes felmentésért fellebbezett, így a Szabadi-ügy harmadfokon a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?