Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Nőtt a Fidesz támogatottsága

2003.02.21. 16:50
A biztos szavazó pártot választók körében januárhoz képest jelentősen, öt százalékkal mérséklődött az MSZP előnye - derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központjának februári elemzéséből. Februárban már csak 15 százalékkal vezetnek a szocialisták a Fidesz előtt. A teljes támogatottságot tekintve a megelőző fél év trendje folytatódott. A decemberi és januári 3-3 százalékos csökkenést követően februárban újabb 2 százalékkal mérséklődött a legnagyobb kormánypárt támogatottsága úgy, hogy eközben a Fidesz támogatottsága 3 százalékkal nőtt. Februárban romlott a kormány megítélése is.
Februárban az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 52, a Fidesz-MPP-é 37 százalék, az SZDSZ támogatottsága 5, az MDF-é pedig 1 százalék. Ezek az adatok a két nagy párt közötti különbség 5 százalékpontos csökkenését mutatják januárhoz képest. Az összes megkérdezett körében 2 százalékponttal csökkent az MSZP támogatottsága a Fidesz-MPP 3 pontos emelkedése mellett.

Győzelmi esélyek

Februárban tovább csökkent a két nagy párt választói megítélés szerinti győzelmi esélyeinek különbsége. Az MSZP győzelmére a kérdésre válaszolók 66 százaléka tippelt, ez 12 ponttal alacsonyabb januárhoz képest. A Fidesz-MPP a kérdésre válaszolók 33 százaléka szerint nyerne - itt 12 pontos emelkedés figyelhető meg. A Fidesz szavazótáborának 59 százaléka bízik pártja győzelmében, 20 százalékuk szerint az MSZP nyerne, 20 százalékuk pedig bizonytalan az esélyek megítélését illetően.

Ezzel a Fidesz szavazótáborában hosszú hónapok óta első ízben kerültek ismét többségbe a saját pártjuk győzelmére tippelők. Az MSZP szavazóinak 85 százaléka számít saját pártja győzelmére, a Fidesz győzelmét pedig 4 százalékuk valószínűsíti.

Romlott a kormány megítélése

A Medgyessy-kormány választói megítélésének indexértéke az összes megkérdezett körében 13 pontos süllyedést mutat, az MSZP szavazóinak körében a januári 6 pontos javulást követően 1 indexponttal emelkedett. A Fidesz szavazóinak körében ugyanakkor 20, a bizonytalan pártpreferenciájú választók körében pedig 8 pontos süllyedés mutatkozik. Az ellenzék tevékenységének megítélése az MSZP szavazótáborában 1 ponttal alacsonyabb, a Fidesz táborában 4 indexponttal magasabb az előző hónaphoz képest.

Több a csatlakozáspárti

Az EU-népszavazáson való részvétellel kapcsolatban az összes megkérdezett 67 százaléka jelezte, hogy biztosan elmegy majd szavazni. 11 százalék valószínűleg részt vesz, további 11 százalék még nem döntött erről, 2 százalék inkább nem menne el és 9 százalék biztosan távol marad szavazástól. Az ország EU-csatlakozására az összes megkérdezett 59 százaléka szavazna, 21 százalékuk ellenezné azt, 15 százalék pedig még bizonytalan a kérdést illetően, 5 százalék pedig megismételte, hogy nem kíván részt venni a szavazáson.

Az MSZP szavazóinak 72 százaléka támogatná, 12 százaléka ellenezné a csatlakozást a népszavazáson, 15 százalékuk bizonytalan és 1 százalékuk nem menne el. A Fidesz szavazóinak körében a csatlakozás támogatottsága 59 százalékos, az elutasítók aránya 28 százalék, 13 százalékot tesznek ki a bizonytalanok és 2 százalék nem menne le szavazni.

A Fidesz visszahódította a középkorúakat

Tavaly szeptemberben az MSZP gyakorlatilag a teljes életkori skálán vezető pozícióban állt - a Fidesz egyedül a 18-19 évesek körében mutatott 1- 4 százaléknyi előnyt. Idén februárban viszont már jelentős átrendeződés regisztrálható. Az MSZP-től nagyjából a 40-42 évesek korcsoportjáig átvette a vezetést a Fidesz, ennél az életkori sávnál egyenlő a két nagy párt támogatottsága, az ennél idősebbek körében továbbra is az MSZP vezet. Az MSZP előnye most az 50-70 év közöttiek csoportjában a legnagyobb, itt 20-40 százalékkal vezet a Fidesz előtt - ez a korcsoport adja jelenleg az MSZP támogatottsági fölényének mintegy kétharmadát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek