Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az SZDSZ csak a szakértői kormányról tárgyalna Gyurcsánnyal

2008.09.03. 13:46
Jó eséllyel tárgyalóasztalhoz ülnek majd a szocialista vezetéssel a liberálisok, igaz erről döntést csak pénteken hoznak. Szabad demokrata prominensek úgy látják, a szakértői kormány lehet az a téma, amiről szívesen egyeztetnének.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken hoz hivatalos döntést arról, hogy elfogadja-e Gyurcsány Ferenc tárgyalási ajánlatát, ugyanakkor név nélkül nyilatkozó liberálisok források biztosra veszik, hogy valamiféle egyeztetés lesz a két párt vezetői között.

Gyurcsány Ferenc az MSZP keddi elnökségi ülése után hívta tárgyalóasztalhoz az SZDSZ-t, miután a liberálisok a hétvégén elutasították a miniszterelnök adócsökkentési javaslatait. Az SZDSZ szerint a program csak a miniszterelnök túlélését szolgálja, ezért nem támogatják.

Gyurcsány korábban azt ígérte: ha a parlament elutasítja az adócsökkentési programját és a költségvetést, akkor lemond miniszterelnöki posztjáról.

Informátoraink szerint a szabad demokraták tárgyalási alapnak sem tekintik a miniszterelnök legújabb programját, elképzeléseik szerint a szakértői kormányról folyhatnak majd a megbeszélések. A kormányfő ugyanis keddi tájékoztatóján és nyilatkozataiban is nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy személyi kérdések is szóba kerülhessenek.

Egyes vélekedések szerint a miniszterelnök tárgyalási készségének hangoztatásával csak időt akart nyerni és nem akar szakértői kormányt, ellenben szeretné az SZDSZ-t egy olyan erőként láttatni, amelyik további népnyúzást szorgalmazna, ettől azonban a jóságos király szerepében tetszelgő Gyurcsány megóvná az ő istenadta népét.

Fidesz: Gyurcsánynak le kell mondania

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Magyarország fél éve Gyurcsány Ferenc személyes agóniájának árát fizeti, Navracsics Tibor ezért lemondásra szólította fel a miniszterelnököt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"Tudjuk, hogy ott van az asztalán a lemondási nyilatkozat, vegyen egy nagy levegőt, legyen erős ember, és írja alá" - kérte Navracsics Tibor a miniszterelnöktől.

A frakcióvezető azt mondta, egy karrier kisiklása általában egy ember dolga, nagyon ritkán egy egész nemzet ügye, az elmúlt hat hónapban azonban "Gyurcsány Ferenc személyes politikai agóniáját láthatjuk közpénzen közvetítve". Hozzátette: Magyarország fél éve annak az árát fizeti, hogy a miniszterelnök nem képes beismerni kormányzati, politikai kudarcát és levonni ebből a következtetést.