Marcell
19 °C
32 °C

Az SZDSZ csak a szakértői kormányról tárgyalna Gyurcsánnyal

2008.09.03. 13:46
Jó eséllyel tárgyalóasztalhoz ülnek majd a szocialista vezetéssel a liberálisok, igaz erről döntést csak pénteken hoznak. Szabad demokrata prominensek úgy látják, a szakértői kormány lehet az a téma, amiről szívesen egyeztetnének.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken hoz hivatalos döntést arról, hogy elfogadja-e Gyurcsány Ferenc tárgyalási ajánlatát, ugyanakkor név nélkül nyilatkozó liberálisok források biztosra veszik, hogy valamiféle egyeztetés lesz a két párt vezetői között.

Gyurcsány Ferenc az MSZP keddi elnökségi ülése után hívta tárgyalóasztalhoz az SZDSZ-t, miután a liberálisok a hétvégén elutasították a miniszterelnök adócsökkentési javaslatait. Az SZDSZ szerint a program csak a miniszterelnök túlélését szolgálja, ezért nem támogatják.

Gyurcsány korábban azt ígérte: ha a parlament elutasítja az adócsökkentési programját és a költségvetést, akkor lemond miniszterelnöki posztjáról.

Informátoraink szerint a szabad demokraták tárgyalási alapnak sem tekintik a miniszterelnök legújabb programját, elképzeléseik szerint a szakértői kormányról folyhatnak majd a megbeszélések. A kormányfő ugyanis keddi tájékoztatóján és nyilatkozataiban is nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy személyi kérdések is szóba kerülhessenek.

Egyes vélekedések szerint a miniszterelnök tárgyalási készségének hangoztatásával csak időt akart nyerni és nem akar szakértői kormányt, ellenben szeretné az SZDSZ-t egy olyan erőként láttatni, amelyik további népnyúzást szorgalmazna, ettől azonban a jóságos király szerepében tetszelgő Gyurcsány megóvná az ő istenadta népét.

Fidesz: Gyurcsánynak le kell mondania

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint Magyarország fél éve Gyurcsány Ferenc személyes agóniájának árát fizeti, Navracsics Tibor ezért lemondásra szólította fel a miniszterelnököt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

"Tudjuk, hogy ott van az asztalán a lemondási nyilatkozat, vegyen egy nagy levegőt, legyen erős ember, és írja alá" - kérte Navracsics Tibor a miniszterelnöktől.

A frakcióvezető azt mondta, egy karrier kisiklása általában egy ember dolga, nagyon ritkán egy egész nemzet ügye, az elmúlt hat hónapban azonban "Gyurcsány Ferenc személyes politikai agóniáját láthatjuk közpénzen közvetítve". Hozzátette: Magyarország fél éve annak az árát fizeti, hogy a miniszterelnök nem képes beismerni kormányzati, politikai kudarcát és levonni ebből a következtetést.