Bernát, Felícia
EUR 384,05 Ft
USD 363,08 Ft
8 °C
30 °C

Kósa Lajost utálja a nép a legkevésbé

2007.10.31. 13:08
A Századvég és a Forsense október 12. és 26. között végzett telefonos közvélemény-kutatásával a vezető magyar politikusok népszerűségi indexét elemezték. A rangsor élén továbbra is Kósa Lajos, Sólyom László és Szili Katalin áll, míg a legkevésbé rokonszenves politikusok Horváth Ágnes, Gyurcsány Ferenc és Kóka János.

A Századvég és a Forsense július után újra megvizsgálta a vezető magyar politikusok rokonszenv-indexét. A választáskutatási program októberi adatai azt jelzik, hogy negyedév alatt nem történt jelentős elmozdulás a politikusok megítélésében. A rokonszenv - vagy inkább ellenszenv - lista utolsó öt helyén kizárólag vezető kormánypárti politikus található.

A rangsor utolsó helyén még mindig Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tanyázik 31 ponttal, akinek népszerűségi mutatója három pontot emelkedett július óta, de még így is három ponttal marad el az utolsó előttiétől, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökétől, akit Kóka János, az SZDSZ elnöke előz meg.

Lalikirály

A legnépszerűbb magyar politikus továbbra is Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester, őt Sólyom László köztársasági elnök, valamit Szili Katalin házelnök követi. A korábban folyamatosan dobogós MDF-elnök, Dávid Ibolya népszerűsége mostanra jóval elmaradt e három politikusétól, jelenleg 55 ponttal a negyedik a rangsorban.

Szili Katalinon kívül csak egy kormánypárti politikus népszerűségi indexe haladja meg a közepes szintet jelentő 50 pontot: Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter 53 ponttal szerepel a listán. A kormányból a legnagyobb emelkedést Szekeres Imre honvédelmi miniszter pordukálta, négy pontot emlkedett a népszerűségi mutatója.

Közutálat

A politikusok átlagos rokonszenvindexe 46 pont, azaz nagy átlagban inkább utálják, mint kedvelik a megkérdezettek őket. Ellenzéki politikusok közül Mikola István (41 pont) és Semjén Zsolt (42 pont) iránt mutatkozik kirívóbb ellenszenv.

A felsorolt politikusok átlagos indexértéke tehát felfogható a politikusi elit átlagos népszerűségeként is, áll a Századvég és a Forsense közös közleményében. A 46 pontos átlagindex közepesnél alacsonyabb értékről tanúskodik, vagyis a politikusokkal szembeni közhangulat erősen negatív.

A két nagy párt támogatói ugyanakkor magasabbra értékelik a politikusi elit egészének népszerűségét, mint a kisebb pártok szavazói, vagy a bizonytalanok. A Fidesz szavazói átlagosan valamivel magasabbra értékelik az ellenzéki politikusokat (70 pont), mint az MSZP-sek a kormánypártiakat (64 pont), míg az ellenkező oldalhoz tartozók megítélése hasonlóan alacsony (MSZP-sek: 31 pont, Fidesz-szavazók: 29 pont).

Vezérek és híveik

Mindkét oldalon a vezető, azaz Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a legnépszerőbb (75, ill. 79 pont), mint ahogy ők is a legnépszerőtlenebbek az ellentétes oldalon (Gyurcsány: 11 pont, Orbán: 19 pont). A Fidesz-szavazók körében a legkevésbé rokonszenves jobboldali politikus Mikola István, aki az MSZP-szavazók körében az utolsó előtti helyen áll.

Az MSZP-sek körében a Fidesz politikusai közül sajátosan magas Kósa Lajos elfogadottsága (53 pont), aki mögött a második legmagasabb értéket felmutató fideszes, Varga Mihály is 15 ponttal marad el (Kósa a Fideszesek körében 77 ponttal a második, Varga a harmadik 73 ponttal). A Fidesz szavazói körében a kormánypárti politikusok egyikének sem éri el a népszerűsége az 50 pontot, a legmagasabb pontszámot Szili Katalin (48 pont) és Fodor Gábor (46 pont) kapta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek